latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:03 | Аутор: СРНА

Њемачка: Прекинут састанак АФД-а и представника муслиманске заједнице

Састанак њемачке антиевропске странке Алтернатива за Њемачку и муслиманске организације "Централни савјет муслимана у Њемачкој" прекинут је након мање од сат времена.
Њемачка: Десничарска АфД -
Њемачка: Десничарска АфД

Копредсједавајући АФД Фројке Петри рекла је да немају о чему разговарати, након што је муслиманска организација њену странку упоредила са нацистима.

Предсједавајући ЗМД-а Ајман Мазјек, који је иницијатор састанка одржаног у Берлину, изјавио је да је антимуслимански став АФД-а неуставан јер дискриминише цјелокупну религију.

АФД је не Конгресу одржаном прошлог мјесеца саопштила да "исламу није мјесто у Њемачкој" и да тражи забрану градње минарета, опозив мујезина и пуну забрану хиџаба.

Мајзек је раније рекао да је АФД прва њемачка странка након нациста која је дискредитовала и пријетила цијелој вјерској групацији.

Он је након данашњег кратког састанка навео да АФД не оставља ни мало сумње да намјерава да настави "путем популизма, клевета и предрасуда".

Петријева је истакла да је друга страна током кратког састанка одбила да разговара о одређеним темама попут шеријатског закона и да су захтијевали повлачење демократски усвојеног програма странке.