latinica  ћирилица
23/05/2016 |  17:02 | Аутор: sputniknews.com

Турска пријети замрзавањем споразума са ЕУ због "двоструких стандарда"

Анкара би могла да заустави све споразуме са Европском унијом ако Брисел настави са води политику “двоструких стандарда“, изјавио је савјетник председника Турске Јигит Булут у интервјуу за телевизију ТРТ.

Булут је изјавио да би Анкара могла да, између осталог, замрзне реализацију Царинског савеза.

Почетком маја Европска комисија предложила је укидање визног режима за држављане Турске, уколико Анкара до краја јуна испуни услове ЕУ, међу којима су мјере за спречавање корупције, преговори о оперативног споразума са Еурополом, судска сарадња са свим земљама-чланицама и ревизија закона о борби против тероризма.

Званични представник предсједавајућег Европском парламенту раније је изјавио да ће законодавни процес за укидање виза почети тек након што Анкара испуни без изузетка све услове ЕУ. Након тога је предсједник Реџеп Тајип Ердоган оптужио ЕУ за дволичност и изјавио да се неће потрести ако ЕУ не укине ограничења за држављане његове земље.

Укидање виза је дио договора о мигрантима који су Анкара и Брисел закључили у марту. Према овом договору, Турска би требало да испуни 72 захтјева Европске уније.