latinica  ћирилица
23/05/2016 |  17:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: У Хрватској на дјелу разбијање српских институција

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац оцијенио је данас у Вуковару да је већ шест мјесеци на снази покушај разбијања СДШ-а као и српских организација у Хрватској, а да Заједничко вијеће општина и СНВ први пут у буџету немају посебне ставке чиме су ова влада и саборска већина поништили закључак Сабора из 2010.
Милорад Пуповац - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ПуповацФото: ТАНЈУГ

На конференцији за новинаре о односу владе према мањинским институцијама Срба предсједник Заједничког вијећа општина Драган Црногорац рекао је да у државном буџета за 2016, први пут нема посебне ставке за финансирање ЗВО-а и СНВ-а чиме је доведена у питање активност тих организација, пренијела је Хина.

Пуповац је појаснио да су "ЗВО и СНВ на основу Ердутског споразума и Писма намјере Владе Хрватске као и закључка Хрватског сабора из 2010. у државном буџету имале ставку финанцијских средства која су им дозначавана, а први пут ове године те ставке нема.

"Покушај да се та средства услове политичким односом је нарушавање аутономије и ЗВО-а и СНВ-а", рекао је Пуповац.

На питање новинара, мисли ли да би подршка СДШ-а влади могла ријешити проблем финанцијске "блокаде" ЗВО и СНВ, Пуповац је рекао да подршка или неподршка СДШ-а влади не би смела бити услов испуњавања обвеза владе према мањинских институцијама Срба у Хрватској.