latinica  ћирилица
23/05/2016 |  18:02 ⇒ 24/05/2016 | 09:46 | Аутор: РТРС

Свјетски медији о усташизацији Хрватске (ВИДЕО)

Осим у региону, фашизам у Хрватској постаје једна од главних тема и у Европи.
Свјетски медији о усташизацији Хрватске - Фото: Screenshot
Свјетски медији о усташизацији ХрватскеФото: Screenshot

Тако је британски недјељник Њу Стејтсмен констатовао да су се у Блајбургу окупиле хиљаде Хрвата да би присуствовали миси одржаној у част фашистичким војницима убијеним на крају Другог свјетског рата.

Учешће државног врха Хрватске на комеморацији, сматра аутор текста, један је од најјачих доказа да је најмлађа чланица ЕУ скренула оштро десно.

У прилог томе, посљедњих дана говоре и њихове изјаве и јавна подршка бискупу Фрањи Комарици и његовом поређењу Бањалуке са Блајбургом.

Изјава потпредсједника хрватске Владе Томислава Карамарка о томе како је настала Република Српска, за предсједникa Републике Милорадa Додикa је непримјерена и представља покушај скретања пажње са породичних афера овог политичара у Хрватској.

У тексту под насловом "Учинимо Хрватску поново јаком: Како се фашизам појавио у најмлађој земљи Европске уније" аутор описује црне заставе у Блајбургу, са поздравом "За дом спремни!"

Тај поздрав, како наводи, био је повезан с усташким режимом који описује као марионетску нацистичку државу која је послала хиљаде Јевреја, Рома и Срба на смакнуће у логоре смрти: "Међу ВИП гостима на комеморацији у предњем реду сједио је Бранимир Главаш, осуђени ратни злочинац из ратова деведесетих. Мало даље био је Златко Хасанбеговић, нови хрватски министар културе и усташки ревизиониста. Ту је био и Томислав Карамарко, вођа десничарске Домољубне коалиције која је недавно дошла на власт".

А управо посљедњи у ВИП ложи, Карамарко, подржао је поређење Бањалуке са Блајбургом због којег је од бањалучког бискупа Фрање Комарице затражено извињење. Карамарко је Републику Српску назвао креацијом, а од предсједника Републике Српске затражио је објашњење о томе како је настала.

Милорад Додик, предсједник Српске:"Ако ме пита на чему је настала Република Српска, онда ћу му рећи да је настала у жељи српског народа да се одбрани од идеологије усташтва која је 500.000 Срба одвела у Јасеновац, а Карамарко наставља ту врсту политике у самој Хрватској. Република Српска је настала на увјерењу да Срби имају право на живот и слободу и на чињеници да се на тај начин рјешава питање односа Срба и Хрвата који су кроз историју увијек били супротстављени".

Непотребно је, каже Додик да Карамарко и Комарица то питање рециклирају на овакав начин:"“Карамарку постављам питање односа Хрватске према Србима, злочинима над њима и њиховом протјеривању из Хрватске, те одузимању њихове имовине, нелегалној акцији Хрватске војске у Републици Српској, посебно уништењу Мркоњић Града. Република Српска настала на патњама и жртвама Срба, а не на злочину".

Јасно је да се дух усташтва из Хрватске пренио у БиХ и Републику Српску, истиче лидер ДНС-а Марко Павић. За њега је изјава Комарице, коју је подржао и кардинал Винко Пуљић, погубна за добру климу и даље односе. Било је, каже, очекивано да ће се хрватске власти понашати демократски када уђу у ЕУ.

"Усташтво је као фашистички покрет знатно ојачало у Хрватској и он сада влада Хрватском", истиче Павић.

А мостарске улице ће и даље носити имена званичника фашистичке НДХ – Миле Будака, Јуре Францетића, Анте Вокића и Младена Лорковића.

Тако су одлучили посланици ХДЗ-а БиХ и СДС-а који су данас на сједници Уставноправне комисије гласали против иницијативе СДП-овог Дениса Бећиревића да се укину називи улица по истакнутим усташким сљедбеницима.