latinica  ћирилица
23/05/2016 |  18:59 | Аутор: СРНА

ЕУ ће помоћи Либији у обнови морнарице и обалске страже

ЕУ ће помоћи Либији у обнови морнарице и Обалске страже за потребе борбе против кријумчара миграната након што је помоћ затражила Влада националног јединства, сагласили су се данас министри спољних послова европског блока.
Либијска обала - Фото: AFP
Либијска обалаФото: AFP

"Још се ради на детаљима помоћи ЕУ за Либију, али оперативни план требало би да буде изнесен у наредним данима", рекла је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.

Шефови дипломатија ЕУ истакли су да ће бити неопходна резолуција Савјета безбједности УН да би се кренуло у заустављање шверцера наоружања на отвореном мору, али да данашњи састанак указује на одлучност за заустављање кријумчара миграната путем мисије европског блока "Операција Софија" у Средоземном мору.

Министри су нагласили да је неопходно ојачати капацитет "Операције Софија" како би се омео рад кријумчара људи и мрежа трговаца људима.

Либија је главна полазна тачка за мигранте, углавном из подсахарске Африке, који покушавају да до Европе дођу уз помоћ кријумчарања људи, углавном у несигурним чамцима.

Прилив миграната је повећан због немира који су услиједили након свргавања с власти либијског лидера Моамера Гадафија 2011. године.