latinica  ћирилица
23/05/2016 |  19:12 | Аутор: ТАНЈУГ

ИФЦ откупио 600 милиона евра лоших кредита у Румунији

Међународна финансијска корпорација, чланица групе Свјетске банке, и компанија Крук, специјализована за санирање дугова у централној и источној Европи, купили су портфолио лоших кредита од Банкпост и дугих филијала Евробанк групе у Румунији, чији је укупан доспјели износ 597 милиона евра.
Еври (Фото: pixelio.de) - Фото: илустрација
Еври (Фото: pixelio.de)Фото: илустрација

Споразум има за циљ убрзање рјешавања проблема лоших кредита и повећање ликвидности банкарског сектора у Румунији и региону, пренијела је агенција Ађерпрес.

Велик број лоших кредита у Румунији и региону је озбиљан проблем од почетка глобалне финансијске кризе 2008. године, наводи се у саопштењу ИФЦ-а.

"Активно управљање стоком проблематичних кредита је стратешки приоритет Евробанке", рекао је заменик генералног директора Евробанке Ставрос Јоану.

Трансакција је дио ИФЦ-овог Програма санације дугова и актива, који представља стратешки одговор на све већи број лоших кредита. Ово је уједно и једна од највећих ритејл трансакција НПЛ-ова у Румунији и важан корак у правцу рјешавања растућег нивоа тих кредита.

Путем те трансакције, ИФЦ такође подржава консолидовани буџет Еуробанке, изјавио је Мануел Рејес-Ретана, портфолио менаџер ИФЦ-а за групу финанцијских институција у Европи и централној Азији, наводи румунска агенција.