latinica  ћирилица
23/05/2016 |  19:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Египат: Јавни тужилац тражи документа о авиону "Иџиптера"

Египатски јавни тужилац затражио је од француског колеге да му пренесе сва документа, аудио и видео записе у вези са рушењем авиона компаније "Иџиптер", саопштила је данас његова канцеларија.
Иџиптеров авион Airbus A320-232 (SU-GCC) (Фото: Thomas Ranner/ jetphoto.net) -
Иџиптеров авион Airbus A320-232 (SU-GCC) (Фото: Thomas Ranner/ jetphoto.net)

Ти подаци се односе на период док је авион био на аеродрому Шарл де Гол, па све док није напустио ваздушни простор Француске, пренио је Ројтерс.

Египатски јавни тужилац је, такође, од грчких власти тражио транскрипте разговора између пилота и званичника грчке контроле ваздушног саобраћаја. Тражи и да они буду испитани о томе да ли је пилот упутио позив у помоћ.

Египатски истражитељи који испитују пад путничког авиона компаније "Иџиптера" у Медитеран саопштили су да анализирају податке укључујући сигнале послате из авиона, али да је још увијек прерано да се извуку закључци о узроку несреће.

Они су у саопштењу у суботу навели да анализирају материјале добијене од контроле ваздушног саобраћаја, податке о авиону и документа посаде као и податке из система управљања авионом и одржавања авиона.

"Прерано је да се доноси било какав суд или одлука само на основу порука какве су сигнали или индикатори који могу да имају различите узроке и то захтјева даљу анализу", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Француска агенција за безбједност ваздушног саобраћаја саопштила је раније данас да је египатски авион емитовао аутоматске поруке које указују да је у летјелици прије пада било дима.

Авион се 19. маја срушио у Средоземном мору са 66 путника и чланова посаде.