latinica  ћирилица
23/05/2016 |  20:09 | Аутор: СРНА

Меркел: Турска мора испунити све услове из договора

Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану да Анкара мора да испуни све услове ЕУ како би добила безвизни режим, али је Турска запријетила да ће суспендовати све споразуме са Бриселом, уколико блок не одржи дата обећања.

Меркелова је у обраћању новинарима на маргинама Свјетског хуманитарног самита у Истанбулу изјавила да не очекује да ће безвизни режим бити уведен почетком јула, како је првобитно најављено.

Међутим, она је нагласила своју посвећеност договору између ЕУ и Турске постигнутом с циљем смањења прилива миграната, наводећи да је успјех договора од "заједничког интереса".

У саопштењу објављеном послије састанка двоје лидера, у који је увид имала агенција Асошијетед прес, наводи се да су Ердоган и Меркелова сагласни да је споразум између Турске и ЕУ био "плодоносан" и да треба наставити са сарадњом.

Меркелова је нагласила да је неопходно испунити све услове за добијање безвизног режима и да је Ердоган навео да се тренутно не може разговарати о измјени Закона о борби против тероризма.

ЕУ је Турској понудила везвизни режим као иницијативу уз шест милијарди евра за сиријске избјеглице, те убрзање разговора о чланству у ЕУ, а заузврат Анкара треба да заустави мигранте који крену ка Европи.

У склопу договора, ЕУ је планирала да убрза увођење безвизног режима за Турску и одређен је датум 30. јун. Турска је испунила већину од 72 услова, али одбијање Ердогана да изврши реформу Закона о борби против тероризма постало је камен спотицања у односима Анкаре и Брисела.