latinica  ћирилица
23/05/2016 |  20:26 | Аутор: СРНА

Лани више од 200 извршених и неуспјелих напада

У ЕУ је прошле године забиљежено више од 200 изведених, као и неуспјелих терористичких напада, рекао је данас директор Европског центра за борбу против тероризма Мануел Наварете Панагва.
Брисел - полиција - Фото: getty
Брисел - полицијаФото: getty

Панагве каже да је током 2015. године у терористичким нападима у ЕУ убијена 151 особа, а рањено је више од 360.

Он је данас пред посланике Европског парламента изнио податке из годишњег извјештаја о терористичким трендовима које ће у наредним седмицама објавити Европол, чији је дио Европски центар за борбу против тероризма.

У извјештају, у који је увид имала њемачка новинска агенција ДПА, истиче се да је током 2015. године укупно 211 напада било неуспјело, ометено и изведено.

Више од 1.000 људи је ухапшено због прекршаја повезаних са тероризмом.

"Терористичке ћелије које су спремне да изврше напад у ЕУ углавном су домаће, али свјесни смо повезаности коју умају са `Исламском државом`", рекао је Панагва.

Он је нагласио да "усамљени нападачи и страни борци, односно Европљани који одлазе у Сирију и Ирак ради борбе на страни џихадиста, представљају озбиљну пријетњу".

"Ове зоне сукоба, попут Сирије, Ирака и Либије, пружају терористима одређену обуку и дају им капацитет за вршење напада, што их чини опаснима", казао је Панагва, додајући да постоје сумње да се обука вриши и у другим регионима, попут западног Балкана.