latinica  ћирилица
24/05/2016 |  07:57 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Додик: Српска настала на страху од Јасеновца (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су на Балкану најважнији српски народ и Србија и да ће та чињеница једног дана постати веома верификована и то неће моћи нико да заобиђе.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Српски народ кроз историју је другима доносио слободу и они су били слободни само када им је српски народ донио слободу, а све своје слободе Срби су извојевали сами. Нико им ништа није донио и увијек су се изборили за своју слободу", рекао је Додик.

Додик је за београдску ТВ "Хепи" рекао да је непримјерено, лоше, некоректно и нељудски да Хрватска зауставља Србију на путу ка ЕУ чисто из мржње.

Он је рекао да Хрватска, са својим цинизмом према Србији и устаљеном мржњом, у будућности неће моћи да успоставља односе са Србијом.

Додик је навео да ЕУ више није тако обећавајуће мјесто и данас има много огромних проблема које није успјела да ријеши.

Он каже да је у Европу ушло милион и по миграната, и да је та заједница од 500 милиона људи зато угрожена и није нашла адекватно рјешење, а дижу се и жичане ограде између земаља чланица ЕУ.

Додик је навео да Европа није успјела да ријеши ни монетарну кризу, има огроман проблем са штампањем евра без покрића и додао да сваког мјесеца Европска централна банка штампа 60 милијарди евра без покрића које убризгава у платни промет земаља ЕУ да очува њихову економију.

"У Србији тог нема, а код нас је то поготово немогуће", рекао је Додик, подсјетивши да су Америка и Британија свој проблем рецесије ријешиле штампањем долара и фунте без покрића.

Предсједник Српске је рекао да се не може из кризе изаћи без комбинације фискалних и монетарних мјера.

Додик је додао да странци дођу и причају да су у БиХ политичари неспособни и да не могу направити конкуренцију, а натјерају их да отворе границе да из Европе може да уђе свака врста робе, а за домаћу робу ка Европи треба испунити немогуће стандарде.

Коментаришући информације да је Додик проблем за Запад, он је рекао да је "добро што је проблем" јер да није одавно не би постојао.

Додик каже да он није човјек који ће испуњавати њихове ирационалне захтјеве, нити мисли да је Српска сама себи довољна, него треба сарађивати са другима.

"Не можете нека своја увјерења донијети из далеког свијета и овдје то примијенити", рекао је Додик, наводећи да су /странци/ хтјели да се на попису људи немају право изјашњавати национално, "што је значило да су хтјели све превести у Босанце".

Додик је рекао да је његова базична политика према странцима који имају политичке мандате - да он /Додик/ има животни мандат који подразумијева да има конзистентан став од којег не може да одступи. "Ја нисам овдје да извршавам нечије налоге, него /налоге/ свог живота и свог народа", каже он.

Коментаришући долазак америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак у Јасеновац, Додик је рекао да јој је захвалан што је била у Градини гдје је сахрањен највећи број Срба побијених у Јасеновцу и гдје је током четири године побијено 500.000 Срба.

Он је подсјетио да у Дубици 21 годину послије Другог свјетског рата није било српског регрута јер је све било побијено.

Додик је рекао да је он једини проблем са америчким амбасадором имао када му је претходни амбасадор тражио да сруши цркву изграђену у близини муслиманског гробља у Сребреници у Поточарима, што је он одбио.

"Рекао ми је да морам то да урадим. Ја сам рекао да се код нас не руше цркве и да она неће бити срушена. Амбасадор је рекао – онда ћете имати проблем са Америком. Ја сам рекао да нећу то да урадим и та црква и данас стоји", рекао је Додик.

Он је рекао да је бивша комунистичка власт неоправдано "скрајнула" логор у Јасеновцу у жељи да сакрије монструозни злочин НДХ, чија је званична политика била - једну трећину Срба побити, једну покрстити, а једну протјерати.

Додик је испричао и како је настала култна пјесма Ђурђевдан, наводећи да је настала уочи Ђурђевдана када је покупљено 4.000 Срба у Сарајеву у сточне вагоне, у којима су стајали и возили се три дана и ноћи.

Предсједник Српске је рекао да је у Сарајеву усташка власт, у којој су били многи муслимани, покупила Србе и депортовала их у Јасеновац, наводећи да је мит да је Сарајево имало антифашистичку борбу и да је лик Валтера био комунистичко подметање, те да се радило о Славиши Вајнер Чичи, који је био партизански командант на Романији.

"Филм `Валтер брани Сарајево` је снимљен да би се Сарајеву придодао акценат борбе против фашизма. Валтер је измишљени догађај, тамо није постојала партизанска борба, него су је око Сарајева водили искључиво Срби, док су муслимани ушли крајем рата када се знало ко ће побиједити", рекао је Додик.

Он каже да је оно мало муслимана који су били партизани одмах послије рата постављено за функционере.

Додик је навео да су устанци дизани у мјестима гдје су 90 одсто били Срби, и да је на другом засједању АВНОЈ-а показано да је национална структура партизанских јединица била таква да су 67 одсто људи под командом хрватског штаба били Срби, те нешто Далматинаца.

Он је додао да је чињеница да у БиХ три кључна народа никада нису били на једној страни.

Коментаришући некадашњу тврдњу Алије Изетбеговића да су највеће опасности за муслимански народ Дједа Мраз и Иво Андрић, Додик је рекао да се БиХ не може разумјети ако се не чита Андрић и да у БиХ "пропада логика", а једино што има смисла је Република Српска.

СРПСКА НАСТАЛА НА СТРАХУ ОД ЈАСЕНОВЦА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска настала на страху од Јасеновца и свијести о страдању српског народа у том логору у коме су Хрвати побили 500.000 Срба.
"У том погледу страх од тога и стварања Туђманове независне државе Хрватске, односно у то вријеме Хрватске која се издвојила, апсолутно је представљала озбиљан страх Срба који је довео до формирања саме Републике Српске", рекао је синоћ Додик.

Он је за београдску телевизију "Хепи" поводом позива првог потпредсједника хрватске Владе Томислава Карамарка да одговори на чему је настала Република Српска, указао да је Српска, осим на страху од Јасеновца, "формирана и на страху и чињеници да ни у Книну нема никога од Срба или има веома мало, као ни у Вргин Мосту и многим другим мјестима".

Додик је објаснио да би повод овом Карамарковом ружном наступу могла бити намјера да скрене пажњу јавности због проблема у вези са "неким новцем који је примила његова жена".

Предсједник Републике Српске рекао је да већ 20 година траје покушај да се дискредитује и укине Република Српска и објаснио да је Си-Ен-Ен наметнуо лажну причу да су Срби убили 300.000 муслиманима, на чему се формирала идеја да су Срби криви и да треба редуковати права Републике Српске, а испоставило се да је било 96.000 страдалих на све три стране.

Он је навео да су стални покушаји да се укине Република Српска, али да од карактера људи на власти зависи како ће то да иде.

"Ако имате довољно карактера да браните оно што имате као међународно верификовано право немате ниједан проблем. А ако се препаднете странца који вам доноси папир који требате потписати, гдје пише како требате казати: `Ево образовање из неких далеких циљева које ми нећемо ни досањати, треба да буде на нивоу БиХ`, онда пристајете да вам увале да `босански` језик буде званични језик и мијењате карактер нације којој припадате", рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српске данас живи стабилан политички живот да
функционишу све институције, Влада редовно обавља све своје послове, а да је актуелна скупштинска већина која је формирала Владу повећала подршку од 42 на 46 гласова од укупно 83 посланика колико има Народна Скупштина Републике Српске.

Поводом недавних скупова у Бањалуци Додик је објаснио да су опозицију, која је губитник на општим изборима у Српској, из калкулантских разлога узели у Сарајево због већине јер Бакиру Изетбеговићу "није одговарао Милорад Додик зато што има свој став, у покушају да дестабилизују Републику Српску".

"Република Српска је осам година прије тога имала власт коју је чинила моја партија и двије политичке партије на нивоу Српске и на нивоу БиХ. Тих година Српска је била најзначајнији фактор на нивоу БиХ и ништа се није могло без одлуке саме Републике Српске", рекао је Додик.

Он је навео да су "онда дошли избори у којима је избором странаца, јер је њихова помоћ за ту групацију била велика, и Бакира Изетбеговића који је бирао кога да узме, узео оне који су изгубили у Републици Српској, и они се сада покушавају вратити у Српску да наметну одређене политичке процесе".

Додик је рекао да све анкете говоре о томе да је СДС на изборима имао 24 одсто гласова, а сада има 11, за разлику од СНСД-а, која је имала 28 а сад је на 36 одсто.

"Од 2006. године смо на власти, а можете мислити како се фрустрира опозиција. Ниједне изборе нису могли да добију. Излазили су сваке двије године у тих 10 година, значи пет пута и свих пет пута смо побиједили ми", подсјетио је Додик.

Он је рекао да "БиХ и није нека посебна држава", него је склепана да не успије, урађена тако да буде експеримент.

"Тај експеримент подразумијева чињеницу да БиХ нема никакве надлежности за многа питања. Све надлежности се налазе у ентитетима. Док Федерација БиХ претендује да ојача заједнички ниво у Сарајеву и сасвим им је свеједно да ли је то на ентитету или на заједничком нивоу, нама није свеједно", рекао је Додик.

Он је објаснио да Република Српска жели да њен ентитетски ниво буде далеко јаче оспособљен.

Истичући да он доживљава Републику Српску као државу по свему - по територији, ефикасној влади и народу који подржава ту Владу, Додик је указао да су то и критеријуми које је међународни конгрес у Монтевидеу из 1938. године усвојио као основне критеријуме за проглашење једне државе.

"Ми смо сви загледани у Србију, волимо је и доживљавамо као своју земљу и немамо намјеру да се повучемо са те позиције. То, наравно, смета западњацима", поручио је Додик.