latinica  ћирилица
24/05/2016 |  08:28 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Свјетски лидери позвали на примјену споразума из Минска

Лидери Нормандијске четворке /Француске, Њемачке, Русије и Украјине/ позвали су на потпуну примјену мировних споразума из Минска о рјешавању кризе у Украјини, саопштила је Јелисејска палата.
Украјина (илустрација) - Фото: Beta/AP
Украјина (илустрација)Фото: Beta/AP

Француски предсједник Франсоа Оланд и њемачки канцелар Ангела Меркел разговарали су данас телефоном са руским предсједником Владимиром Путином и украјинским лидером Петром Порошенком.

"Три предсједника и канцелар поново су нагласили да су посвећени споразумима из Минска и да су одлучни да учине све да се споразуми примијене у потпуности и што је прије могуће", наводи се у саопштењу, пренио је ТАСС.

Оландова прес-служба додала је су лидери "указали на значај спровођења мјера неопходних за очување прекида ватре на истоку Украјине, почевши од повлачења наоружања, планирања повлачења војних јединица и ослобађања ратних заробљеника".

Они су размотрили припреме за одржавање локалних избора у Донбасу у складу са законима Украјине и стандардима Организације за европску безбједност и сарадњу, додаје се у тексту.

Споразумом из Минска, који је поптисан 12. фебруара 2015. године, предвиђено је да се у Донбасу одрже локални избори.

Пакет мјера, између осталог, предвиђа и спровођење уставне реформе и оснивање група које ће се бавити безбједносним, политичким, економским и хуманитарним аспектима споразума.