latinica  ћирилица
24/05/2016 |  09:30 ⇒ 14:01 | Аутор: Блиц

Шта садржи десет тачака Вучићевог програма нове владе

Половина од 10 тачака програма нове владе тиче се економије, а значајан дио припада и образовању, здравству и европским интеграцијама.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Ријеч је, како наводи тај лист, о полазним тачкама које ће у програму бити детаљно разрађене, а премијер Александар Вучић ће сваку ставку обрадити на 10 страна.

Прва тачка премијеровог програма нове владе односи се на радна мјеста, односно смањење незапослености и улагање у нова радна мјеста за будућност - ИТ, предузетништво, мала и средња предузећа, страна улагања...

Сљедећа тачка је уравнотежен буџет, рјешавање проблема из прошлости -  реструктурирање дуга, затим предузећа у државном власништву, односно приватизација, енергетика.

Премијер је као трећу тачку, одредио повезивање Србије са свијетом, улагање у инфраструктуру и туризам како би Србија постала регионално саобраћајно чвориште - инфраструктура, коридори, пруге, луке, туризам, оносно летови, авио саобраћај, МРО (одржавање, поправка, ремонт)...

Као пети циљ је постављен покретање пољопривреде и подстицање земљорадника да увећају и прошире прозиводњу - додатна вриједност, маркетинг, реформа у области пољопривредног земљишта, реформа подстицаја...

Сљедећа тачка је квалитетно образовање младих и реформа образованог система Србије - предшколско, дуално образовање, реформа високог образовања, свеобухватни програми за младе, а слиједи здравље и нови план за здравствену заштиту, кроз рад на превенцији болести, уређење здравствених установа, смањење времена чекања, већи квалитет његе, рјешавање питања структурних вишкова.

Обезбјеђење праведног друштва, борба против корупција и подршка онима којима је најпотребнија кроз праведнији систем социјалне заштите је седма тачка програма, а слијед стгварање система који служи грађанима, кроз корјените промјене ка ефикасном јавном сектору - рационализација броја запослених у циљу ефикасности (плата), елиминисање бирократије, Е-влада.

Слиједе очување безбједности земље, борба против криминала, очување националне безбједности и борба против тероризма, застита од катастрофа и заштита животне средине, а 10. тачка пут Србије у ЕУ.