latinica  ћирилица
24/05/2016 |  10:43 | Аутор: ФЕНА

Спасено више од 2.600 миграната у Италији

Италијанска морнарица, у протекла 24 сата, помогла је у спасавању више од 2.600 миграната из чамаца који су покушали да се домогну Европе из сјеверне Африке, саопштила је италијанска обална стража, указујући на тренд повећања броја илегалних прелазака.
Спасавање миграната - Фото: AFP
Спасавање мигранатаФото: AFP

Око 2.000 миграната спасено је код либијске обале из 14 гумених чамаца и једног већег брода у спасилачким операцијама италијанске морнарице и обалне страже, медицинске организације за помоћ Љекари без граница и брода ирске морнарице, навела је обална стража.

Још 636 миграната спасено је из два чамца у малтешким водама, у операцијама у којима су учествовали малтешки и италијански бродови, наводи се у саопштењу.  Обална стража није пружила никакву информацију о националној припадности спашених људи.

Више од 31.000 миграната домогло се Италије у чамцима до сада у овој години, незнатно мање него у истом периоду прошле године. Хуманитарне организације тврде је морски пут између Либије и Италије тренутно главна рута за тражиоце азила који се крећу према Европи након споразума о мигрантима између ЕУ и Турске који је драматично успорио прилив људи према Грчкој.

Званичници страхују да ће се број оних који покушавају да се домогну јужне Италије повећати с побољшањем временских услова.

Више од 1,2 милиона арапских, афричких и азијских миграната који бјеже пред ратом и сиромаштвом ушло је у Европску унију од почетка прошле године. Многи од оних који покушавају да се домогну Италије отисну се с обала Либије у трошним рибарским бродицама или гуменим чамцима, пловећи према италијанском отоку Лампедуса, који је у близини Туниса.