latinica  ћирилица
24/05/2016 |  11:29 | Аутор: СРНА

Други дио седмице повољан за радове у пољу

Агрометеоролошки услови у Републици Српској ће у другом дијелу седмице бити повољни за извођење предвиђених радова у пољу, кажу агрометеоролози Републичког хидрометеоролошког завода.
Сјетва - Фото: ФОНЕТ
СјетваФото: ФОНЕТ

Честа и обилна киша током већег дијела прољећа, праћена повећаном влажношћу ваздуха и неуобичајено ниским температурама за ово доба године, не погодују усјевима, ометају ницање и раст јарих усјева, као и зрење и бербу поврћа и раног воћа, кажу агрометеоролози.

Напомиње се да услови у погледу температуре и регистроване локалне падавине одговарају интензивном развоју биљних болести, те да је у наредном периоду потребно активно прегледати засаде и предузети мјере за сузбијање биљних болести.

Постоје услови за развој биљних болести - пепелнице и пламењаче на виновој лози, оспичавости листа коштичавог воћа, чађаве пјегавости листа и краставости плодова, а за усјеве пшенице и јечма постоји опасност од инфекције гљивом.

На засадима воћа установљено је присуство лисних ваши, јабукине осе, јаја бресквиног и шљивиног смотавца и друге штеточине.