latinica  ћирилица
24/05/2016 |  11:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Улемек: Хапшење Милошевића ДОС наплатио пет милиона долара

Милорад Улемек Легија, бивши командант Јединице за специјалне операције (ЈСО), који је због убиства премијера Зорана Ђинђића осуђен на 40 година затвора, тврди да је режим ДОС-а 2001. године наплатио пет милиона долара за хапшење бившег предсједника Србије Слободана Милошевића, преноси данашњи Информер.
Милорад Улемек Легија (Фото: Курир) -
Милорад Улемек Легија (Фото: Курир)

У интервјуу недјељнику Експрес, чији дио преноси Информер, а у цјелини ће бити објављен у петак, Улемек тврди да је у јавност намјерно пуштена информација да су Милошевића хапсили припадници "земунског клана", јер је то био једини начин да се наплати милионска уцјена коју је САД својевремено расписала за Милошевићем.

Наиме, да се знало да су Милошевића ухапсили надлежни државни органи не би било основа за исплату пет милиона долара.

Улемек тврди да је информација да је у хапшењу Милошевића учествовао земунски клан класична подметачина, смишљена много раније.

Он додаје и да је његовој јединици изричито наређено да буде у цивилној одјећи, са фантомкама.

"Нас су послали у цивилној одјећи умјесто у униформама за интервенцију које смо увијек носили приликом ангажовања. Требало је да те ноћи глумимо земунце. А тај фамозни земунски клан у то вријеме није ни постојао. Група око Душана Спасојевића настаје тек у августу 2002. године, када се Спасојевић разишао са његовим дотадашњим шефом Чуметом", навео је Улемек.

Легија наводи и да је у ноћи хапшења Милошевића неко покушао да изазове опасан сукоб војске и полиције.

"Јединица није имала никакве везе са срамним чином хапшења предсједника. Једини задатак ЈСО те ноћи био је да преузме обезбјеђење објекта виле 'Мир" пошто је војска добила налог да се повуче и препусти тај објекат МУП-у. Наравно, неко је те ноћи намјерно хтио да изазове оружани сукоб између војске и ЈСО. Само хладне главе нас неколицине су то спријечиле", тврди Улемек и додаје да је наређење за напад дао тадашњи шеф Државне безбједности Горан Петровић.

Улемек наводи и да се те ноћи видио са Милошевићем и касније омогућио мирну комуникацију између њега и надлежних органа, који су, каже, на разговор послали Чедомира Јовановића, што оцјењује као чист цинизам.