latinica  ћирилица
24/05/2016 |  11:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва позвала на затишје у трајању од 72 сата у Сирији

У тренутку када су напори да се примирје у Сирији претвори у трајни мир у ратом разореној земљи доспјели на мртву тачку, Москва позива на затишје у трајању од 72 сата у сиријској области Дараја и источној Готи, почев од данас.

"Да би се ситуација стабилизовала, Руски центар за помирење позива на затишје у трајању од 72 сата у источној Готи и Дараји" изјавио је шеф руског координационог центра у Сирији Сегеј Кураленко.

Кураленко је поновио позив Москве да се побуњеници повуку из подручја под контролом Ел Нусра фронта, да се одвоје од џихадиста и додао да ће Русија наставити са нападима на екстремисте.

Позивајући се на податке из руских и сиријских обавјештајних служби, Кураленко је рекао да су се побуњеници и џихадисти Ел Нусра фронта у источној Готи у предграђу Дамаска прегруписали и поново наоружали и да се спремају за нову офанзиву, преноси АФП.

У близини Алепа, лидери Ел Нусра фронта организују велике војне снаге које броје око 6.000 бораца са циљем блокаде владиних снага у граду.

Позив на затишје је услиједио након што је Вашингтон тражио од Москве да "притисне Сирију како би прекинули бомбардовање опозиционих снага и цивила у Алепу и предграђу Дамаска".

САД и Русија су партнери у спровођењу Бечког дипломатског процеса у оквиру кога је оформљена Међународна група за подршку Сирији, која се састала прошле недјеље у главном граду Аустрије али није довео до значајнијих помака.

Прошле недјеље Москва је предложила да Русија и Сједињене Државе покрену заједничке ваздушне нападе на Ел Нусра фронт у Сирији, али Вашингтон је одбацио тај приједлог.