latinica  ћирилица
24/05/2016 |  12:24 | Аутор: СРНА

Противници "Брексита" тврде да ће фунта јако пасти

Излазак Британије из ЕУ довео би до пада вриједности фунте од 20 одсто, а дошло би и до великог слабљења евра, тврде европске и америчке финансијске институције које се противе "Брекситу".

Ако Британци на референдуму, за мјесец дана, одлуче да напусте ЕУ, то би могло имати несагледиве дугорочне политичке посљедице за цијели континент, а краткорочне посљедице би највише биле видљиве на финансијским тржиштима.

"Логична посљедица" одлуке о изласку из ЕУ била би нагло слабљење британске фунте /по неким процјенама 15 до 20 одсто у односу на амерички долар/.

Паника би, тврде ове институције, довела и до наглих промјена курса осталих валута и промјене цијена на већини финансијских тржишта.

Одлазак Британије би одмах довео до питања: "Која земља је идућа за излазак из ЕУ?", што би изазвало нови талас неповјерења у евро, који би нагло ослабио.

Посљедњих мјесеци инвеститори су због ризика од "Брексита" масовно продавали фунту, што није био случај са евром. То значи да би евро могао ослабити у истој или чак већој мјери него фунта.

Финансијске институције унутар ЕУ и САД, које се противе изласку Британије из Уније, тврде да би се капитал из Британије почео "селити" у амерички долар и швајцарски франак.

Због релативно мале количине франака у оптицају у односу на огромну количину евра и америчких долара који циркулишу на глобалним финансијским тржиштима, количина франака по тренутном течају врло вјероватно не би могла задовољити велику потражњу.

Дио потенцијалих купаца би, ради великог повјерења у сигурност швајцарског финансијског система, био спреман да плати франак много више него што вриједи данас, што би довело до наглог јачања швајцарске валуте.

Излазак Британије из ЕУ довео би и до велике распродаје дионица широм Европе, те до наглог скока цијене злата.

Аналитичари "Адмирал маркетса" сматрају да је вјероватноћа "Брексита" релативно мала, те да ће се већина гласача одлучити за останак у ЕУ.

У том случају, реакција на финансијским тржиштима биће много мања. Евро, франак и долар вјероватно неће имати много веће осцилације од уобичајених, док би фунта могла почети да јача.