latinica  ћирилица
24/05/2016 |  15:36 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

"Дани Ћирила и Методија у Србији и Републици Српској"

Традиционална манифестација "Дани Ћирила и Методија у Србији и Републици Српској" почела је казивањем стихова пјесника из словенских земаља и српске дијаспоре у порти Храма Светих Ћирила и Методија у београдском насељу Јајинци.
"Дани Ћирила и Методија у Србији и Републици Српској" - Фото: СРНА
"Дани Ћирила и Методија у Србији и Републици Српској"Фото: СРНА

Централна свечаност "Академија захвалности Светим Ћирилу и Методију" одржана је синоћ у Удружењу књижевника Србије, саопштено је данас из Представништва Републике Српске у Србији.

На свечаности су, уз музику мајстора на гитари Уроша Дојчиновића, своје стихове казивали Јан Тазберик, Зузана Куглерова, Ондреј Каламар, Мирослав Демак и Мартин Пребуђила из Словачке, те Бојан Ангелов и Димитар Христов из Бугарске.

Стихове су говорили и Христо Петрески и Трајче Кацаров из Македоније, Елена Рошкова из Русије, Љиљана Црнић из Хрватске, као и припадници српске дијаспоре Тода Медић из Аустралије и Урош Степанов из Шведске.

Из Србије и Републике Српске пјесме су рецитовали Радомир Андрић, Зорица Арсић Мандарић, Радомир Мићуновић, Војислав Вукотић, Манојле Гавриловић и Душко М. Петровић.

Стихове пјесника из словенских земаља, који ове године нису стигли на манифестацију, рецитовала је Нина Симић, а славну пјесму светог Ћирила "Почујте сви народи словенски" Вицо Дардић.

Цвијеће на споменик Ћирилу и Методију данас су у парку иза Вуковог споменика у Београду, осим представника Удружења књижевника Србије и Представништва Републике Српске у Србији, положили и пјесници из словенских земаља.

Цвијеће су положили и амбасадори и представници амбасада Македоније, Бугарске, Русије, Бјелорусије, Чешке, Словачке, Хрватске, као и Скупштине града Београда и Удружења "Ћирилица".

Пјесници су се након тога подијелили у двије групе, од којих је једна отпутовала у Костолац да би вечерас своју поезију говорила у Храму Светог Максима Исповедника, док је друга отпутовала у Републику Српску, гдје ће наступити у Матичној библиотеци у Источном Сарајеву.

Пјесници ће сутра у Источном Сарајеву посјетити једну основну школу и чувену сарајевску Стару цркву на Башчаршији, а у Браничевском крају манастир Горњак и галерију Милене Павловић Барили.

Манифестацију заједно организују Удружење књижевника Србије и Представништво Републике Српске у Србији.