latinica  ћирилица
24/05/2016 |  15:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Дајселблум: Без ММФ-а неостварив помак у помоћи Грчкој

Помак на плану огромног пакета помоћи Грчкој се не може остварити без учешћа Међународног монетарног фонда, а еврозони је потребан Фонд упркос дубоким подјелама око ублажавања терета дуга Атине, изјавио је данас шеф еврогрупе Јерун Дајселблум.

"Није опција да наставимо без Међународног монетарног фонда", изјавио је Дајселблум по доласку у Брисел на дискусију министара финансија еврозоне о имплементацији 86 милијарди евра вриједног пакета помоћи Грчкој, преноси агенција Франс прес.

"Постоји разлог за разматрање ублажавања дуга због тога што је дуг изузетно висок и што ће бити извјесних проблема у будућности", изјавио је Дајселблум, који је и холандски министар финансија.

Словачки министар финансија Петер Казимир је по доласку у Брисел упозорио да састанак "неће бити лак", и изразио је бојазан да би могао потрајати читаву ноћ.

Министри финансија еврозоне ће на данашњем састанку разматрати споразум о деблокади пакета финансијске помоћи Грчкој и разговараће о рјешавању несугласица са ММФ-ом у вези са смањењем дуга Атини.

Грчка очекује да на састанку еврогрупе буде деблокирано чак 11 милијарди евра средстава за исплату најновије транше из спасилачког пакета помоћи тешког 86 милијарди евра, који је договорен у јулу прошле године.

Грчкој је хитно потребна наредна транша помоћи како би вратила велике зајмове Европској централној банци и ММФ-у у јулу, а Атина већ касни и са плаћањима за свакодневне активности државе и са исплатом зарада у јавном сектору.