latinica  ћирилица
24/05/2016 |  16:05 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

ПД "Семберија" први пут засадило 20 хектара црвене рога паприке (ВИДЕО)

Пољопривредно добро "Семберија", којем је пријетио стечај и могућност гашења, реорганизацијом производње повећало је продуктивност у свим сегментима рада.
Садња паприке роге у Семберији - Фото: Screenshot
Садња паприке роге у СемберијиФото: Screenshot

Поред житарица и индустријског биља које је деценијама доминирало на имању, ове године на 20 хектара производе црвену рога паприку која је дефицитаран производ на нашим ораницама. Откуп цјелокупног рода паприке је договорен.

Семберски прерађивачи ове године нису заинтересовани за откуп грашка и бораније, тако да се ПД "Семберија" одлучило да на 20 хектара оранице засади само црвену рога паприку. У 30 пластеника произвели су квалитетан расад који ових дана износе на отворено поље.

- Имали смо великих проблема на почетку производње расада, било је критичних момената са ниским температурама, великим падавинама. Није нам ишло у корист, тако да каљење паприке мало касни, али ми смо успјели - каже Тања Мијатовић, технолог за производњу поврћа у овом пољопривредном добру.

Црвена паприка је дефицитарна јер је осјетљива, тражи више његе и ручног рада, што поскупљује производњу због чега је ријетки повртари узгајају. У ПД "Семберија" уложили су 100 хиљада марака за ову производњу. Очекују најмање 600 тона рода.

- Са овим пројекцијама што смо урадили очекујемо 30 тона по хектару на отвореном, с тим што на фолији може ићи и до 50 тона по хектару. Ми очекујемо да та производња мора бити профитабилна - каже Стеван Трифковић, директор ПД "Семберија".

Када се на откупну цијену дода и подстицај ресорног министарства, оствари се добра зарада. Уз пуну технологију у производњи и заливне системе у чију је градњу Влада Српске инвестирала 4,5 милиона марака из средстава Свјетске банке, може се очекивати добар род.