latinica  ћирилица
24/05/2016 |  16:16 | Аутор: Б92

"Притисак на Кину могао би постати буре барута у региону"

Кинески медији пишу да побољшање односа САД и Вијетнама не смије довести до стварања већег притиска на Кину и угрожавања њених интереса.

У уводнику листа "Чајна дејли" пише да Кина поздравља отопљавање односа Ханоја и Вашингтона, али да "заједнички интереси двије земље не смију да угрозе кинеске националне интересе и регионалну безбједност".

Текст, како се наводи, указује на забринутост Пекинга због приближавања регионалног ривала и јужног сусједа са којим се Кина спори око територија у Јужном кинеском мору.

Сваки покушај Вијетнама да ограничи Кину не би се добро завршио по безбједност и стабилност у региону, додатно би закомпликовао ситуацију у Јужном кинеском мору и претворио би регион у буре барута, наводи кинески лист.

Власти у Пекингу у понедјељак су званично поздравиле одлуку предсједника САД Барака Обаме да Вијетнаму укине педесетогодишње санкције на оружје. Они су навели да се Кина радује када види да Вијетнам напредује и развија пријатељске односе са другим земљама, укључујучи и Америку.

Ипак, како се наводи у коментару, Кина опрезно посматра јачање односа САД и Вијетнама, док власти у Ханоју забрињавају кинески потези за утврђивање поморских права.

Пекинг и Ханој, упркос комунистичким комшијским везама, ратовали су око граница 1979. године, а у сукобима 1988. године око спорних поморских територија погинуло је више десетина људи.

Напетост је поново порасла 2014. године када је Кина поставила нафтну платформу у близини централне вијетнамске обале, што је довело до сукоба и антикинеских протеста.

"Чајна дејли" наводи да одлука о укидању санкција на оружје Вијетнаму нема никакве везе са Кином.

Националистички часопис "Глоуб" одбацује ту идеју и наводи да америчка одлука показује стратешко непријатељство Вашингтона и Пекинга.

"САД користи прилику у Вијетнаму да направи нове проблеме у Јужном кинеском мору", наводи кинески таблоид.