latinica  ћирилица
24/05/2016 |  17:45 ⇒ 17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка: Евакуисано 1.528 особа из кампа у Идоменију

Грчки званичници су од јутрос евакуисали 1.528 особа из неформалног избјегличког кампа у Идоменију и пребацили их у седам различитих смјештајних центара, саопштила је полиција.
Идомени, мигранти  (фото: Twitter) -
Идомени, мигранти (фото: Twitter)

вакуација је извршена у оквиру полицијске акције "пражњења кампа", јавила је грчка агенција АНА.

Избјеглице и мигранти су, како наводе званичници, пребачени у изнајмљене просторе у региону, међу којима је бивша штавионица у Синдосу, недалеко од Солуна, као и у смјештајне центре у другим мјестима.

Грчке власти почеле су јутрос у зору постепену евакуацију највећег неформалног избјегличког кампа у градићу Идомени, на граници са Македонијом, јавили су локални медији.

Приступ подручју кампа је блокиран, а на лицу мјеста се налази више од 400 припадника интервентне полиције, пренијела је агенција АП.

Портпарол грчке владе задужен за избјегличку кризу Јоргос Кирицис је синоћ изјавио да полиција неће користити силу и да се очекује да ће исељење трајати седам до десет дана.

Процјењује се да у мигрантском кампу Идомени, који је нарастао из незваничног пјешачког граничног прелаза за избјеглице и мигранте који путују ка сјеверу Европе, тренутно борави око 8.400 људи.

Грчка полиција и власти су саопштили да ће мигранти из Идоменија постепено бити премјештени у новоизграђене, организоване кампове.

У Грчкој је, откад су балканске и друге европске земље затвориле своје границе за масивни прилив избјеглица које бјеже пред конфликтима и од сиромаштва у својим земљама, остало заглављено више од 54.000 људи, углавном из Сирије, Ирака и Авганистана.