latinica  ћирилица
24/05/2016 |  18:09 | Аутор: СРНА

Регионална конференција Интерпола - Усвојене препоруке у вези са управљањем границама

Учесници Регионалне конференције Интерпола усвојили су препоруке у борби против транснационалног кријумчарења дрогама, психотропним супстанцама и прекурсорима, те препоруке у вези са управљањем границама и јачањем полицијске сарадње у борби против страних бораца.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС


На конференцији, одржаној у Прагу, усвојене су и препоруке у вези са даљим давањем подршке пројекту "Интерпол 2020", саопштено је из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

На скупу је расправљано о најновијим безбједносним изазовима са којима се Европа тренутно суочава, тероризму, трговини људима, корупцији, те злоупотреби дрога и сајбер криминалу, а у контексту заједничког дјеловања полиција европских земаља чланица Интерпола.

Посебан акцент дат је реализацији Интерполове платформе/пројекта под називом "Интерпол 2020: Глобалне пријетње са којима се сусрећу полиције у динамичном окружењу", чији је циљ стратешка и оперативна припрема Интерпола за супростављање новим безбједносним пријетњама и потребама земаља чланица.

Генерални секретар Интерпола Јирген Сток нагласио је изузетне резултате регионалне оперативне акције "Балкан тригер", у току које је остварена изузетна сарадња између земаља региона, као и сарадња са осталим земљама и Генералним секретаријатом.

Овогодишњој Регионалној конференцији, која се одржавала од 18. до 20. маја, присуствовало је 130 делегата из 50 земаља чланица Интерпола региона Европе, као и 37 посматрача и гостију из шест земаља и 20 међународних организација, као и 19 презентера из Генералног секретаријата Интерпола.

БиХ је представљала делегација Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, са помоћником директора Самиром Кавазовићем на челу, која је одржала низ билатералних састанака са осталим делегацијама, током којих су размијењена искуства у вези са протеклом сарадњом, наводи се у саопштењу.