latinica  ћирилица
24/05/2016 |  18:42 ⇒ 25/05/2016 | 11:44 | Аутор: РТРС

Џаферовић знао за терористичке активности "Ел Муџахедина" (ВИДЕО)

У Дневнику 2 објавили смо нове документе, извјештаје и телефонске транскрипте из којих се види да је Шефик Џаферовић, ратни начелник Центра служби безбједности Зеница био обавијештен о терористичким активностима припадника злогласне јединице тзв. Армије БиХ Одреда "Ел Муџахедин".
Терористичке ћелије у БиХ - Фото: РТРС
Терористичке ћелије у БиХФото: РТРС

У докуметима, који су у посједу РТРС-а види се да је Џаферовић знао када ће и како бити извршена брутална убиства египатских генерала, припадника Унпрофора и западних хуманитарних организација, те српских војника у Возући. 

Из Џаферовићевих забиљешки јасно се види да је његова служба оперативно- обавјештајном операцијом "Киншаса" стално прислушкивала муџахедине, претресала возила, издавала средства за ухођење, те њихово праћење и надзирање. Операцијом "Киншаса"- забиљежена је стална комуникација команданта муџахедина у БиХ Абу Малија са главним безбједњаком одреда "Ел Муџахедин" -А иман Авадом Абдурахманом. У транскрипту, једног од њихових разговора регрутују нових лица у злогласни одред "Ел Муџахедин": "24. децембра 1994. године у контакту између Абу Малија и Абдурахмана сазнајемо да је, како наводи Абдурахман, стигло 50 Авганистанаца који желе да дођу у Босну а на интересовање Абдурахмана у вези пребацивања у Босну, Мали одговара да од Владе може добити одобрење, али да не иде службеним путем јер су они у стању да их пребаце".

По налогу Алије Изетбеговића, успостављена је нова војно обавјештајна операција "Врандук" . Задатак исти, као и у операцији "Киншаса" - овај пут учествују војска и полиција тзв. Армије БиХ. Захваљујући овој операцији, Шефик Џаферовић и Сахиб Махмуљин у потпуности су били обавијештени о плановима муџахедина о бруталним ритуалним одсјецањима глава српских војника.

Шокантан је податак, да су убиства настављена и у миру, 20 дана након потписивања Дејтонског мировног споразума. У једном од званичних докумената тзв. Армије БиХ, видљиво је да је Џаферовић био обавијештен и о премјештању десет припадника његове Службе безбједности у одред "Ел Муџахедин" - који је извршио 192 ритуална одсјецања глава српских војника и цивила. Иако је издавао, неријетко потписивао и добијао извјештаје о активностима муџахедина у БиХ, Џаферовић - данас није желио пред нашу камеру уз образложење да је све активности водила служба државне безбједности и да он није имао ништа са тим.

Интересантан је и документ Џаферовићеве службе у којем је безбједност у Зеници 1994. године описана низом кривичних дјела која подсјећају на терористичке активности. Између осталих, утврђено је да су непозната лица са Блиског истока убијала западне хуманитарце, застрашивали становништво и киднаповала малољетну дјецу. Непозната тамнопута лица са дугим брадама 1994. године отела су тројицу британаца, припадника УНХЦР-а, недалеко од хотела Интернационал у Зеници, а у насељу Пери Хан код Какња убили су Британца Пол Гудала. "Подузимајући опширне оперативне провјере у сарадњи са 3. Корпусом утврђено је да су наведено дјело починили Абдулхади Алгахтани из Саудијске Арабије, Абу Енес Абдулах, држављанин Палестине и Адил Салех", наведено је у документу.

Значајан је и документ судског вјештака Медихе Бркић - Силајџић која описује прво ископавање српских жртава на Озрену у којем наводи да ниједна од ексхумираних жртва нема главу, а већини су осјечена три прста. У наредним данима настављамо откривање тајних докумената тзв. Армије БиХ и обавјештајних муслиманских служби.