latinica  ћирилица
24/05/2016 |  22:03 ⇒ 22:09 | Аутор: СРНА

Марковић: СДС користи Парламент БиХ за разрачунавање са институцијама Српске

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милица Марковић рекла је да шеф Клуба СДС-а у овом дому Александра Пандуревић користи позицију у парламенту БиХ и Сарајево за разрачунавање са институцијама Српске, од којих је једна и Радио-телевизија Републике Српске.
Милица Марковић - Фото: РТРС
Милица МарковићФото: РТРС

Она је истакла да СНСД сматра да је тенденциозан приједлог закључка Клуба посланика СДС-а да "Представнички дом задужује Заједничку комисију за надзор над радом обавјештајно-безбједносне агенције БиХ да испита наводе изнесене на јавном сервису о наводном учешћу Министарства безбједности БиХ, ОБА-е и неких страних обавјештајних служби у организацији мирних протеста који су одржани у Бањалуци 14. маја".

Према њеном мишљењу, ово је начин да се СДС "разрачуна" са медијима у Републици Српској.

- Овакав тип разрачунавања прелази у екстремну фазу која је опасна по институције Републике Српске. Овакав ексцентричан и екстреман закључак требало би одбацити. Закључак који сте предложили одраз је вашег срамног односа према институцијама Српске - истакла је Марковићева и поручила посланицима СДС-а да неће "дисциплиновати" РТРС.

Она је оптужила Пандуревићеву да је и тачку о раду Тужилаштва БиХ искористила како би затражила истраге против РТРС-а.

Осим тога, указала је да неки приватни медији из Бијељине емитују хушкачке емисије.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац сматра да је намјера приједлога да се расправа о РТРС-у прослиједи из Народне скупштине Републике Српске у Парламентарну скупштину БиХ, те је замолио колеге из СДС-а да не користе заједничке институције БиХ за расправу о овом јавном сервису.

И његов страначки колега Лазар Продановић сматра да је ова проблематика требало да се нађе у Народној скупштини Републике Српске, или да би је требало ријешити посредством правосудних институција.

Пандуревићева је рекла да није истина да се СДС обрачунава са РТРС-ом, иако је јавни сервис назвала "фабриком лажи".

- Овим дајемо материјал Николи Шпирићу да утврди да ли министар безбједности БиХ Драган Мектић ради за страну обавјештајну службу - нагласила је Пандуревићева.

Предсједавајући Представничког дома Младен Босић /СДС/ рекао је да је "сијање опасних лажи" позив на линч.

- Играте се опасним стварима. Радите нешто што је лоше и за Републику Српску и за људе који живе у њој - истакао је Босић.