latinica  ћирилица
24/05/2016 |  22:18 ⇒ 25/05/2016 | 11:43 | Аутор: СРНА

Представнички дом усвојио измјене Закона о финансирању политичких партија

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о финансирању политичких партија БиХ којима се спроводе препоруке Групе Савјета Европе за борбу против корупције /ГРЕКО/ у вези са повећањем транспарентности финансирања политичких партија.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Интерресорна радна група за израду измјена изборног законодавства утврдила је предложене измјене и допуне којима се забрањује финансирање политичких партија путем банкарских кредита, те прописује обавеза политичких партија да у своје финансијске извјештаје укључе све користи остварене активностима субјеката који су на било који начин повезани са њима или су под њиховом контролом, што за циљ има повећање транспарентности финансијских извјештаја.

Осим овога, са циљем реализације препорука ГРЕКО, предвиђена је обавеза увођења унутрашње финансијске контроле како би било спријечено погрешно евидентирање прихода и расхода, као и злоупотреба финансијских средстава.

Један од предложених чланова прописује обавезу Централне изборне комисије БиХ да сваку сумњу, која може бити доведена у везу са финансирањем политичких партија и изборне кампање, пријави надлежним тужилаштвима.

Новчане казне за прекршај политичких партија удвостручују се са 5.000 на 10.000 КМ, а за физичка лица предвиђене су казне од 200 до 2.000 КМ.

Приједлог закона о допуни Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, којим је предвиђено да Комисија за одлучивање о сукобу интереса на својим актима користи печат Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ, усвојен је по хитном поступку.

Због проблема у спровођењу Закона о сукобу интереса у институцијама БиХ у вези са обављањем административних послова из надлежности Комисије за одлучивање о сукобу интереса, Заједнички колегијум оба дома парламента БиХ обавезао је Секретаријат парламента да припреми измјене и допуне овог закона у дијелу који се односи на употребу печата Агенције за потребе Комисије.

Усвојен је Приједлог закључка Клуба посланика СДС-а да Представнички дом задужи Заједничку комисију за надзор над радом ОБА да испита наводе изнесене на јавном сервису РТРС о наводном учешћу Министарства безбједности БиХ, ОБА као и неких страних обавјештајних служби у организацији протеста у Бањалуци.

Подржан је и приједлог резолуције о неприхватању изградње складишта и одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори у општини Двор у Хрватској, на граници са БиХ, који су у парламентарну процедуру упутили посланици Диана Зеленика из ХДЗ-а 1990, Борислав Бојић из СДС-а и Јасмин Емрић из А-СДА.

Приједлог оквирног закона о лијечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом на нивоу БиХ враћен је Уставноправној комисији дома која је раније дала негативно мишљење за овај законски приједлог.

Представнички дом није усвојио приједлог закона о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације због недостатка већине из Републике Српске. Савјет министара БиХ предлагач је измјена и допуна Закона о забрани дискриминације, којима се врши усклађивање законодавства БиХ са европским правним тековинама када је ријеч о прописима у вези са борбом против дискриминације.

Усвојен је Приједлог декларације о осуди говора мржње, те Извјештај о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину, док Информација о раду Тужилаштва БиХ није примљена к знању због недостатка подршке посланика из Републике Српске.

У другом читању није подржан Приједлога закона о измјени и допунама Закона о Савјету министара БиХ, који је предложила Комисија за остваривање равноправности полова Представничког дома.

Према приједлогу Комисије, у саставу Савјета министара требало би да буде најмање 40 одсто лица оба пола, а ова одредба била би примјењивана након општих избора у БиХ 2018. године.