latinica  ћирилица
26/05/2016 |  12:34 | Аутор: СРНА

Посланици СНСД-а затражили хитну сједницу ПСБиХ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је Срни да су посланици тог клуба искористили пословничку могућност и поднијели данас захтјев за сазивање хитне сједнице овог дома на којој би се расправљало о информацији Савјета министара БиХ у вези са одлуком о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да су посланици СНСД-а у парламенту БиХ, подносећи захтјев за сазивање хитне сједнице Представничког дома, имали у виду чињеницу да Влада Републике Српске сматра Јукићеву одлуку незаконитом, да је, као такву, не прихата и да захтијева да се Јукићева одлука стави ван снаге.

"Имамо снажну аргументацију из Републичког завода за статистику Републике Српске, према којој је ова одлука незаконита и штетна, као и писмо предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу и његовим замјеницима Мирку Шаровићу и Вјекославу Беванди, у коме се наводи да је Савјет министара БиХ надлежан и у обавези да размотри незакониту одлуку господина Јукића, да је стави ван снаге и да постави питање одговорности директора Агенције за статистику БиХ за доношење незаконитих одлука", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић може тражити да Савјет министара обави расправу о овој теми и да Јукићеву одлуку стави ван снаге.

"Не знам зашто то Шаровић до сада није учинио. Позивам га да хитно затражи сједницу Савјета министара БиХ о овој теми и да, уколико такозвани Савез за промјене са својим коалиционим партнерима из СДА не игра познате политичке игре са највишим интересима српског народа и Републике Српске, стави ово питање на дневни ред сједнице Савјета министара БиХ. Уколико Савјет министара БиХ одбије да ван снаге стави незакониту и штетну одлуку господина Јукића, понављам позив представницима такозваног Савеза за промјене да, до доношења такве одлуке, не учествују у доношењу одлука у Савјету министара и у парламенту БиХ", поручио је Кошарац.

Он је додао да алармантно звучи изјава члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића о томе да су српски представници у заједничким институцијама Јукићевом одлуком изиграни и преварени.

"Посебно је алармантна, узнемиравајућа и штетна изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића, који је на скупу у Швајцарској вјерницима поручио да су Бошњаци успјели и да их је у БиХ више од 50 одсто, што потврђује постојање политичких манипулација у пописном процесу, као и постојање намјера да се манипулише резултатима пописа с циљем остваривања опасних политичких циљева бошњачких политичара", упозорио је Кошарац.

Он је оцијенио да су разлози за упућивање захтјева за сазивање хитне сједнице Представничког дома више него оправдани и позвао предсједавајућег овог дома Младена Босића да поступи по пословнику.

"Према члану 68 Пословника Представничког дома, уколико најмање пет посланика из оправданих разлога упути захтјев за сазивање хитне сједнице, предсједавајући сазива сједницу у року од три дана од дана пријема захтјева. Од Босића очекујемо да поступи по Пословнику", закључио је Кошарац.