latinica  ћирилица
26/05/2016 |  20:18 | Аутор: СРНА

Градишка: Приказан документарни филм "Четири коцке шећера"

У Градишци је вечерас приказан документарни филм "Четири коцке шећера" аутора Бориславе Цвијић, о страдању у јасеновачким логорима смрти.
Градишка - Фото: СРНА
ГрадишкаФото: СРНА

Директор Јавне установе /ЈУ/ "Спомен-подручје Доња Градина" Тања Тулековић рекла је да је филм резултат истраживачког рада, труда и мисије очувања сјећања на жртве усташког геноцида у концентрационом логору Јасеновац.

"Личне приче оних који су преживјели голготу најбоље представљају страдања народа у Другом свјетском рату, а ЈУ `Спомен-подручје Доња Градина` покренула је иницијативу за прикупљање старих фотографија, предмета и докумената из овог периода", каже Тулековићева.

Аутор филма, Борислава Цвијић, истакла је да је у документарцу представљен живот жртава прије, за вријеме и након злочина НДХ.

"Циљ филма је да покаже како су жртве геноцида живјеле прије рата, како су се снашле у ужасу током рата и како су нашле снагу да преживе", навела је Цвијићева.

Цвијићева, која је професор Српског језика у Техничкој школи у Градишци, истакла је да се о страдањима у Другом свјетском рату данас мало говори у настави.

"Брисањем културе сјећања ми ћемо створити генерације којима српске жртве у 20. вијеку неће значити ништа, а без пијетета према жртвама, не може бити стварана здрава будућност", рекла је Цвијићева.

Она је завршила школу о проучавању Холокауста у Јерусалиму, те је, поучена радом Јевреја, покушала да у Републици Српској прикаже само једну од прича.

У документарном филму "Четири коцке шећера" приказано је свједочење Гојка Бјелајца /78/ из Совјака код Градишке о животу прије боравка у логору, боравку у дјечијем логору у Сиску и начину на који је преживо.