latinica  ћирилица
28/05/2016 |  08:21 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Помен генералу Талићу

Министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је генерал Момир Талић, који је командовао Првим крајишким корпусом Војске Републике Српске, дао изузетан допринос у пробијању коридора и спајању западне и источне територије Републике Српске.
Помен генералу Момиру Талићу - Фото: СРНА
Помен генералу Момиру ТалићуФото: СРНА

Савановић је на обиљежавању 13 година од смрти генерала у његовом родном селу Талићи подсјетио да је пробијањем коридора омогућена веза западног дијела Српске са матицом Србијом.

- Перјаница тог времена и командовања био је генерал Момир Талић - рекао је Савановић.

Он је рекао да је Талић на превару и нељудски потез ухваћен у Аустрији и одведен у Хашки трибунал, који је политички инструисан од великих моћника.

- Само зато што је бранио српске просторе и српски народ, наш опстанак и останак на овом простору, одведен је у Хаг гдје је мучен и малтретиран. Он је то достојанствено подносио - нагласио је Савановић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је генерал Талић симбол Првог крајишког корпуса, оперативне способности и снаге Војске Српске, пробоја коридора и успоставе територијалне цјеловитости Српске.

- Да је само то у животу урадио било би довољно да уђе у историју - истакао је Савчић.

Он је поручио да би многи дијелови новије српске историје требало да буду у школским уџбеницима да покољења не би историју из овог периода учила из пресуда.

На гробу генерала Талића данас је служен помен и положени вијенци, као и на спомен-бисту која је постављена испред цркве у Талићима.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал-пуковник Момир Талић умро је 28. маја 2003. године на Војно-медицинској академији у Београду.