latinica  ћирилица
28/05/2016 |  12:42 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватској "професори" прогледали кроз прсте

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је понижавајућом изјаву хрватског министра спољних послова Мире Ковача да је Србија, која чека отварање преговарачког поглавља 23 /о правосуђу/, у позицији човјека који треба да упише факултет, односно положи пријемни испит.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

"Хрватска се понаша као лице које је тобоже завршило факултет, то јест, затворило преговоре са ЕУ и испунило европске стандарде у области људских права и правосуђа", навео је Линта у саопштењу.

Истакао је да бројне чињенице недвосмислено показују да је Хрватска свршени студент који апсолутно није заслужио да заврши факултет, а ипак су му професори, односно европске институције и водеће чланице ЕУ прогледали кроз прсте.

Линта одбацује као нестиниту изјаву Мире Ковача да су приче о усташизацији хрватског друштва провокације и да хрватски Устав штити основне вриједности – слобода, једнакост, национална равноправност, права човјека и друго.

"Истина је сасвим другачија. Хрватска у пракси брутално гази сопствени Устав, јер њени званичници, посјећују Блајбург, мјесто гдје су убијени усташки злочинци које званични Загреб настоји да изједначи са стотинама хиљада невино побијених Срба", подсјетио је Линта.

Он је напоменуо да се предсједник хрватског парламента Жељко Рајнер залаже да се хрватском парламенту врати назив "Хрватски државни сабор", како се звао за вријеме усташког режима.

Хрватски министар за културу Златко Хасанбеговић, подсјећа Линта, отворено говори да је антифашизам флоскула и сматра врло корисним скандалозни филм о Јасеновцу аутора Јакова Сердара у коме се тврди да је послије рата у Јасеновцу убијено више Хрвата него Срба за вријеме НДХ.

Линта наводи да је проусташки потпредсједник Хрватског сабора Иван Тепеш предводио око 8.000 грађана улицама града Загреба, који су отворено узвикивали усташки поклич - "За дом спремни".