latinica  ћирилица
31/05/2016 |  19:06 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Како је и зашто Хашим Тачи избјегао хапшење у БиХ? (ВИДЕО)

Како је Хашим Тачи и зашто избјегао хапшење у БиХ током боравка у Сарајеву, данас је покушао да појасни министар безбједности БиХ Драган Мектић.
Хашим Тачи у Сарајеву (Фото: vijesti.ba) -
Хашим Тачи у Сарајеву (Фото: vijesti.ba)

Због неслагања са МУП-ом Српске по овом питању, изнио је оптужбе на рачун директора Полиције Републике Српске, Гојка Васића, рекавши да он износи шокантне и невјероватне неистине.

Васић је синоћ у прилогу РТРС-а рекао да Мектић не би требало да се мијеша у рад полицијских служби, јер то није његов посао. Такође, потврдио је да је МУП Српске одбио да Тачију призна имунитет и пусти га да се слободно шета на територији Републике Српске. 

Да ли је Хашим Тачи требало да буде ухапшен током боравка у Сарајеву или не – тек данас није јасно.

Министар безбједности, Драган Мектић, тврди да директор Полиције Републике Српске, Гојко Васић, говори неистине и да за Тачијем не постоји Интерполова потјерница. На Васићеву тврдњу да потјерница за Тачијем постоји и да за њу знају и у МУП-у Српске и Федерације, Мектић му препоручује да се позабави својим послом.

"Ја бих њега позвао да се мијеша у свој посао, да почне радити свој посао јер износи шокантне и невјероватне неистинхе у погледу тог случаја. За Хашимом Тачијем је потјерница у бази Интерпола брисана 2009. и послије тога је нема. Ја не знам какву базу података има Гојко Васић, ко се налази у тој бази и кога он може да хапси или не може", изјавио је данас Мектић.

Директор Полиције Српске потврдио је јуче да је Интерпол дао препоруку да се Тачи не хапси, која, како нам је појаснио, није обавезујућа.

У документу који смо синоћ објавили, а који је пред самит у Сарајеву достављен свим безбједносним агенцијама и МУПовима Српске и Федерације, Мектић се дописом позива на непотписану информацију Министарства иностраних послова, у којој се наводи да, у складу са међународним правом, Хашиму Тачију, као шефу косовске делегације, припада потпуни имунитет.

У истом тексту стоји да је Министарство иностраних послова упознато са информацијом да је за Тачијем расписана Интерполова потјерница. Нигдје у тексту се не спомиње да је повучена.

На тај Мектићев допис, МУП Српске је одговорио да не могу гарантовати да лице за којим постоји потјерница неће бити ухапшено.

"Ми смо на упит Министарства безбједности одговорили да уколико се на простору Републике Српске појави или нађе лице за којим је расписана међународна потјерница, ми ћемо по закону лишити лице слободе и привести надлежном суду.
Министар безбједности тим стварима не треба ни да се бави, ово је надлежност полицијских агенција. Министарство безбједности- то уопште није њихова надлежност", одговара Гојко Васић.

Због чега је Мектић посебно упутство послао баш за понашање према Тачију, ако, како каже, потјерница не постоји, ни данас није појаснио.

Иста ситуација десила се и пред најављени долазак Тачија у Сребреницу у јулу ове године – МУП Српске одговорио је на исти начин, а Тачи се није појавио.