latinica  ћирилица
01/06/2016 |  14:08 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Влада Српске дала гаранцију за Радована Караџића (ВИДЕО)

Информације да Влада Републике Српске није дала гаранцију за привремено пуштање Радована Караџића на слободу, у Републику Српску, нису тачне. Из Владе је саопштено да је гаранција за Радована Караџића још прије четири дана објављена у Службеном гласнику, а након тога прослијеђена Министарству правде БиХ. Међутим, Хашки трибунал није чекао да гаранције стигну.

Објашњење Хашког трибунала да Радован Караџић не може на привремену слободу до окончања другостепеног поступка, под изговором да нису стигле гаранције из Републике Српске, грубо је кршење Караџићевих права, каже члан његовог тима одбране, Горан Петронијевић. Влада Републике Српске дала је гаранције за Радована Караџића, међутим, у Хагу су о пуштању на привремену слободу одлучивали и прије него што су, како каже Петронијевић, створени услови за то.

Влада Републике Српске дала је гаранцију да се Радовану Караџићу одобри привремени боравак на територији Републике Српске, а по захтјеву правног заступника Питера Робинсона који је тражио привремено пуштање Караџића док траје жалбени поступак по његовој жалби на пресуду Претресног вијећа у Хагу.

Гаранција је објављена у Службеном гласнику 27. маја и исти дан прослијеђена министарству правде БиХ. Тамо тврде да су гаранцију добили данас.

Судија Теодор Мерон искористио је прилику, каже Петронијевић, да одбије два захтјева одједном – за краће пуштање Караџића у Србију због присуствовања четрдесетодневном помену млађем брату и дуже привремено пуштање на слободу до окончања другостепеног поступка, у Републику Српску. План тима одбране био је да се Караџић прво врати из Србије, до када је требало да стигну и гаранције из Републике Српске и БиХ, а тек онда да о томе расправља. Петронијевићу није јасно зашто је одлука донесена на пречац.

"Оно што је зачуђујуће је то да је судско вијеће одлучивало о главном захтјеву, привременог пуштања на слободу до окончања другостепеног поступка за који уопште није било услова за одлучивање, јер Влада РС је донијела гаранције које су послате али нису стигле", каже Петронијевић.

Влада Србије је благовремено послала све гаранције и ту није било никаквих сметњи изузев оних које, како каже Петронијевић, Трибунал може да измисли. А они, додаје, увијек могу да нађу оправдање за донесену одлуку.