latinica  ћирилица
02/06/2016 |  14:12 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

ЦИК БиХ овјерила још 11 политичких странака

Централна изборна комисија БиХ данас је у Сарајеву овјерила још 11 политичких странака за учешће на локалим изборима у БиХ , 2. октобра, а коначан број странака које ће учествовати на изборима требало би да буде познат најкасније 4. јуна.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

ЦИК БиХ је допунском одлуком овјерио и 44 политичке странке за оне изборне јединице за које су у међувремену доставиле довољан број валидних потписа подршке бирача.

Након отклањања недостатака данас су овјерене и пријаве за још 38 независних кандидата. За учешће на изборима пријавило се 115 политичких странака, а ЦИК је до сада овјерио њих 104. 

НАПРЕДЊАЦИ И РАДИКАЛИ УСКЛАДИЛИ НАЗИВЕ

Напредна Српска - НС и Српска радикална странка испоштовале су одлуку ЦИК БиХ и промијениле своје називе како би се разликовале од других странака сличног назива, саопштено је на данашњој сједници ЦИК-а у Сарајеву.

Напредна Српска - НС на локалним изборима 2016. године појавиће се под именом НС, а Српска радикална странка у изборне сврхе користиће назив Српска радикална странка "Српска у сигурне руке".

ЦИК је на једној од својих претходних сједница донио одлуку да Напредна Српска - НС и Српска радикална странка измијене своје називе с обзиром да постоје друге странке са сличним именом што бираче може довести у забуну.

Одлука је донесена након што су за предстојеће локалне изборе, уз Напредну Српску - НС, пријаву за учешће доставиле Напредна Српска и Српска напредна странка.

Уз Српску радикалну странку пријаву су доставиле и Српска радикална странка Републике Српске и Српска радикална странка "9. јануар".

Извор: РТРС, Срна