latinica  ћирилица
04/06/2016 |  13:33 ⇒ 05/06/2016 | 09:42 | Аутор: РТРС

Жепа- Помен мучки убијеним српским борцима (ВИДЕО)

У мјесту Лука у Жепи обиљежене се 24 године од страдања 45 припадника Војске Републике Српске које су из засједе напали и мучки убили, а потом масакрирали припадници муслиманских оружаних снага. Војници су убијени на путу ка брду Зловрх у покушају достављања хране и воде. Упркос договору да ће пустити да колона мирно прође, муслиманске снаге су напале и убиле српске борце.
Жепа - Фото: РТРС
ЖепаФото: РТРС

Служењем парастоса, полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-плочу обиљежен је 4. јун 1992. године, један је од најтрагичнијих догађаја за општину Пале и цијелу Сарајевско-романијску регију.

Страдање војника у Жепи, за Паљане је најтрагичнији догађај из одбрамбено – отаџбинског рата. Војници су кренули да посади радио-релејног објекта на брду "Зловрх" доставе храну и воду. Муслиманске снаге су обећале сигуран пролаз, али су погазиле договор. Колона није била у борбеном поретку и били су неспремни за изненадни напад.

"Ради се о једном планираном подмуклом кукавичком нападу. Можемо слободно да кажемо да је слично било и у Добровољачкој и Тузли. Свакако да је то поука коју треба упамтити“, рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

У Тужилаштву БиХ не постоји предмет о убиству српских војника у Жепи и до сада нико није одговарао за злочин муслиманских снага, подсјећају у паљанској борачкој организацији. Упозоравају и на лоше материјално стање и на то да су дјеца погинулих бораца и даље без посла.

Михајло Парађина, предсједник Борачке организације Пале, истиче да дјеца бораца који су дали живот за Републику Српску морају имати приоритет .

"Живот дат за Републику Српску мора бити испред политичке партије када је ријеч о запошљавању", рекао је Парађина.

Помену у Жепи, поред породица и сабораца, присуствовали су и представници републичке и локалне власти. На иницијативу Борачке организације, Скупштина општине Пале донијела је одлуку да шеталиште добије назив "4. јуни" у сјећање на страдање 45 војника ВРС.