latinica  ћирилица
05/06/2016 |  15:18 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Ђокић: Нека опозиција протестује сама против себе (ВИДЕО)

У Приједору протести у четвртак 9. јуна. Организује их тзв. Савез за промјене, због како кажу, незаконите приватизације РЖР Љубија. Све су, кажу, уредно пријавили надлежнима. Влади Српске поновили су захтјев да повуче одлуку о продаји већинског пакета акција у руднику из скупштинске процедуре, а пријете и тужбом.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Из Владе Српске, не спорећи опозицији право да протестима изрази своју вољу, одговарају да су опозиционе странке у Приједору требале организовати протест против самих себе због ранијег уговора из 2004. године на основу којег је формирано предузеће Арцелормитал чији власници су Митал и Рудник Љубија.

Опозиција и данас оптужује Владу Српске да незаконито крчми природна богатства. Одлуком о продаји акција рудника, директним избором купца, тврде, Влада непоштује Закон о јавним набавкама. Понуда купца, наведена у одлуци, опозицији не даје довољно доказа о квалификованости Израели инвестмент групе, да би могла да постане нови власник 65% пакета акција. Због тога би, сматрају, 850 радника могло да остане без посла, а рударство у Приједору да буде угашено.

- Ми у Приједору осјећамо потребу да изразимо своје незадовољство због најављене приватизације РЖР Омарска и позивамо све незадовољне грађане Приједора и регије да нам се придруже у четвртак 9. јуна, рекао је Далибор Грабеж, предсједник Градског одбора ПДП-а.

Буде ли Израели инвестмент група нови власник, опозиција тврди да ће се Влада, због непоштовања уговорних страна, суочити да тужбама ове компаније, Митала као власника мањинског пакета због, али и са тужбом СДС-овог посланика Душана Берића.

- Поднијећу тужбу због ове незаконите одлуке. Морамо користити правне лијекове, истакао је Берић.

Право на овакве потезе не негира власт у Српској. Ипак, сматрају да би најављени протести требало да буду организовани у контрасмијеру – против опозиције.

- Када су они 2004. године основали заједничко предузеће са "Миталом", потписали су уговор према којем је РЖР који има 49% акција у том предузећу. Прихватили су споразум који је рудник оно постало мртво предузеће, истакао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Ресорни министар не види због чега Арцелормитал не би могао да функционише ако дође до промјене једног акционара. Оно што Влада ради, каже Ђокић, јесте покушај да се производња оживи на ширем подручју Приједора.

- Ми не желимо да Приједор остане без рударске производње нити да радници – рудари остану без посла у будућности, нагласио је Ђокић.

Зато, закључује министар привреде, Влада настоји да са новим партнером започне ново доба у раду и самог Арцелормитала.