latinica  ћирилица
06/06/2016 |  17:05 ⇒ 17:11 | Аутор: СРНА

Кисић: Сумњамо да су Поточарима и кости српских бораца и цивила

У Организацији породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске сумњају да су у Меморијалном комплексу Поточари код Сребренице покопане и кости српских бораца и цивила.
Зворник:  ГО породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила - Фото: СРНА
Зворник: ГО породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивилаФото: СРНА

Потпредсједник Републичке организације погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Нико Кисић рекао је данас новинарима у Зворнику, након трибине посвећене питањима од значаја за ову организацију и њено чланство, да, ако то није тако, зашто се не дозвољава да се узму узорци и да се утврди да ли је та сумња тачна.

Он је напоменуо да поједине невладине организације, па чак страни обавјештајни кругови и медији отворено говоре да у Сребреници није погинуло више од 2.500 људи, док с друге стране упорно тврде да је ријеч о више од 8.000.

Кисић је најавио да ће ова организација затражити од надлежних структура да се коначно утврди тај број, да би се знало право стање ствари, у интересу суживота и помирења у БиХ.

Многа тијела наших сабораца која су била покопана у њиховим масовним гробницама, а за које смо знали да се сто одсто налазе у њима, нестајала су преко ноћи, јер су их премјештали на неке друге, непознате локације, рекао је Кисић и додао да је тражење несталих "рак рана".

Кисић је изразио незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ.

"Тражићемо од српских представника у заједничким органима БиХ и Народне скупштине Републике Српске да се прекине сарадања са Судом и Тужилаштвом БиХ, јер упорно раде на штету српског народа", рекао је Кисић.

Он је нагласио да су по овом питању Срби и Република Српска дискриминисани, јер Суд и Тужилаштво БиХ "оставља у ладице" предмете ратних злочина над српским цивилима и борцима, док истовремено у многим случајевима за које имају необориве доказе, као што је на примјер "Тузланска колона", гдје имају и видео и аудио записе ратног злочина, не предузимају ништа или ослобађају од сваке одговорности.

Он је подсјетио и на ратне злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, гдје су из засједа убијани невини људи који су само излазили из Сарајева, те на стравичан злочин у Сијековцу, "у којем је побијено све што се мицало, а за које нико није одговарао".

Кисић је рекао да, с друге стране, те правосудне институције БиХ за најмањи прекршај осуђују Србе као ратне злочинце.

На данашњој трибини било је ријечи и о стамбеном збрињавању, запошљавању дјеце погинулих и несталих бораца, постхумним одликовањима, те сарадњи са локалном заједницом и сродним невладиним организацијама.

Трибини су присуствовали чланови породица погинулих бораца, народни посланици, одборници, представници Градске управе и градских организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, као и СУБНОР-а.

Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник организовала је данашњу трибину у сарадњи са Републичком организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.