latinica  ћирилица
08/06/2016 |  09:18 ⇒ 09:20 | Аутор: Политика

Свеправославни сабор на Криту- Бугарска отказује учешће

Десетак дана прије почетка историјског засједања Свеправославног Сабора на Криту и даље остаје велика дилема да ли ће његов најважнији циљ, исказивање јединства православних цркава, бити остварен.
Сабор на Криту - Фото: Novosti.rs
Сабор на КритуФото: Novosti.rs

Бугарска православна црква категорички је саопштила да остаје при одлуци да не учествује на засједању на Криту, врло је неизвјесно учешће и Антиохијске патријаршије, Руска православна црква предлаже хитну ванредну предсаборску конференцију.

„Домаћин“ сабора, Васељенска патријаршија, саопштава да је изненађена и зачуђена реакцијом неких сестринских цркава али и да  одлагања Сабора неће бити јер нема институционалног оквира за измјену процеса који су већ у току. Сви православних патријарси још једном су позвани да учествују на засједању на Криту. Прије овог саопштења из секретаријата Васељенске патријаршије, објављеног у понедјељак, бугарска црква је не само поновила да неће учествовати на Сабору ако он не буде одложен, већ и да је отказала планирани лет владиним авионом до Крита.

Исказивање и учвршћивање свеправославног јединства један је од најважнијих циљева Сабора – долазак поглавара и делегација свих православних помјесних цркава на Крит и доношење одлука искључиво једногласно треба да буду јасни показатељи тог јединства. Али, оваква завршница предсаборских припрема пријети да тај циљ остане неостварен.

На сајту Московске патријаршије, послије засједања Светог Синода Руске православне цркве 3. јуна, објављено је да постоје озбиљни проблеми који захтијевају хитно заједничко православно дјеловање. Истиче се да највише забрињава став Бугарске православне цркве, као и бројне критике на крајем јануара објављене нацрте докумената о којима ће се расправљати на свеправославном засједању.