latinica  ћирилица
09/06/2016 |  11:12 ⇒ 13:36 | Аутор: Агенције

Којић: Постоје сазнања о притисцима на свједоке у случају "Орић"

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да постоје сазнања да се уцјенама и разним другим неморалним активностима врши притисак на свједоке у суђењу муслиманском ратном команданту у Сребреници Насеру Орићу.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Ово дефинитивно представља проблем у судском процесу Орићу пред Судом БиХ, који је и почео уз разне врсте притисака, покушаје дискредитације поступајућег тужиоца који је подигао оптужницу. Сада је почела кампања притиска на свједоке", каже Којић.

Он је подсјетио да је постојао и притисак на породицу заштићеног свједока који је путем видео-линка свједочио из Београда, а живи у Федерацији БиХ.

"То је недопустиво. Свако ко доживљава такву врсту притисака требало би да пријави случај тужилаштву и полицијским агенцијама, како би спровели истрагу јер се овим угрожава судски поступак који може добити негативан исход", нагласио је Којић.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске покренуло је обимну истрагу о притисцима на свjедоке у случају Насера Орића, пошто су о томе прикупили бројне доказе, међу којима и о томе да Орићеви сарадници нуде свjедоцима тужилаштва и до 25.000 евра за лажни исказ, објавио је данас "ЕуроБлиц".

Лист наводи, позивајући се на добро обавjештене изворе, да су истражиоци МУП РС посљедњих мjесеци прикупили бројне доказе о , како кажу, незапамћеним притисцима на свједоке тужилаштва у предмету који се пред Судом БиХ води против ратног команданта бошњацких снага у Сребреници, те да је Тужилаштво БиХ о томе детаљно обавијештено.

"Суђење Насеру Орићу за ратне злочине против заробљених српских цивила и војника одвија се у немогућим условима. Свједоци тужилаштва изложени су готово свакодневним притисцима, пријетњама и уцјенама, о чему је МУП РС већ прикупио обимну документацију и доставио је надлежнима у Тужилаштву БиХ", истичу саговорници "ЕуроБлица".

Они додају да се притисци на свједоке одвијају по већ добро уходаним шаблонима који подразумијевају нуђење мита за лажно свједочење, као и класичних преијтњи свједоцима и члановима њихових породица.

Свједоцима тужилаштва Орићеви сарадници по Сребреници и Братунцу нуде од пет па чак до 50.000 КМ у замјену за исказ који оптуженог неће довести у везу са почињеним злочинима, тврде извори "ЕуроБлица".

Истражиоци МУП РС дошли су до података да су у тај посао уплетени и поједини Срби који свједоцима нуде новчану корист, обнову кућа и друге привилегије у замјену за лажно свједочење или одустајање од појављивања пред судом, а нису ријетке ни пријетње онима који не прихватају овакве понуде, наводи лист.

Тако се, између осталог, издваја случај једног познатог братуначког бизнисмена који је, наводно, једног свог радника, иначе важног свједока у предмету против Орића, уцијенио даљим радним ангажманом уколико буде свједочио против бошњачког ратног команданта.