latinica  ћирилица
17/06/2016 |  13:59 ⇒ 20:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједник Кине Си Ђинпинг стигао у Србију (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Кине Си Ђинпинг стигао је данас око 13.40 на београдски аеродром "Никола Тесла" у тродневну посјету Србији, што је прва посјета једног кинеског предсједника нашој земљи послије више од 30 година.
Си Ђинпинг у Београду - Фото: Screenshot
Си Ђинпинг у БеоградуФото: Screenshot

Авион кинеског предсједника су у ваздушном простору Србије дочекала три авиона ратног ваздухопловства Војске Србије.

Си у Београду: Нови развој односа Кине и Србије
 
Предсједник Кине Си Ђинпинг поручио је данас у Београду да је увјерен да ће његова посјета Србији бити успјешна и отворити нову историјску страну развоја односа између Кине и Србије.

„Очекујем да размјеним мишљења са лидерима Србије о билатералним односима као и о другим питањима од заједничког интереса и с њима заједно испланирам будући развој наших билатералних односа”, поручио је предсједник Кине у говору на београдском аеродрому „Никола Тесла”, по доласку у тродневну посјету Србији.

Кинеска страна је, како је истакао, спремна да заједно са српском, користећи добар тренд, подиже ниво билатералних односа и практичну сарадњу на још виши ниво и тиме отвори нову ситуацију узајамне користи сарадње, заједничке побједе и заједничког развоја.

Си Ђинпинг и Николић

 

Си је изразио задовољство због званичне посејте, како је навео, „лепој Републици Србији” на позив предсједника Томислава Николића и пренио најсрдачнији поздрав и најлепше жеље влади и народу Србије, у име владе и народа Кине.

Он је навео да је традиционално пријатељство између Кине и Србије, као и њхових народа, издржало историјска искушења турбулентних промјена на међународној и домаћој сцени и да „биљежи нови сјај из старе традиције”.

Према његовим ријечима, билатерални односи Србије и Кине су посљедњих година, нарочито од 2009. године кад је успостављено стратешко партнерство између двије стране, „корачали брзом траком развоја”.

„Међусобна политичка повјерења двје земеље су учвршћују, а сарадња у области енергетике, изградње саобраћајних инфраструктура и пољопривреде биљеже нове сјајне тачке, док је културна размјена динамична, а размјена људи све интензивнија”, рекао је Си.

Николић: Са радошћу вас дочекујемо

Могли сте из авиона да видите како је наша Србија лијепа земља, обратио се предсједник Србије Томислав Николић председнику Кине Си Ђинпингу у ВИП салону аеродрома „Никола Тесла” по доласку високог госта у званичну посјету Србији.
„Са радошћу вас дочекујемо. Вријеме је изванредно. Из авиона сте могли да видите како је наша Србија лијепа земља и колико је земље обрађено, Ми се спремамо за жетву пшенице”, рекао је Николић госту из Кине.
„Ми ћемо вас провести кроз Србију, ићи ћете у Смедерево...„, рекао је Николић.

Си је рекао и да Србија и Кина одржавају комуникацију и координацју у вези са међународним и регионалним питањима и добро сарађују у оквиру успостављања веза и сарадње између Кине и централне и источне Европе.

Кинески предсједник стигао је данас у тродневну посјету Србије, током које ће се састати са државним врхом Србије и, између осталог, посејтити Железару у Смедереву.

Предсједник Кине Си Ђинпинг стигао је данас око 13.40 на београдски аеродром „Никола Тесла” у тродневну посјету Србији, што је прва посјета једног кинеског предсједника Србији послије више од 30 година.

Предсједника Кине на аеродрому су дочекали председник Србије Томислав Николић са супругом, предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, предсједник владе Александар Вучић, шеф дипломатије Ивица Дачић, амбасадор Србије у Пекингу Милан Бачевић.

Си Ђипинг у посјети Србији

За Си Ђинпинга на аеродромској писти приређен је свечани дочек, традиционално, уз со и погачу, а кинеском предсједнику и његовој супрузи дјеца у српским народним ношњама уручила су букете цвијећа.

Предсједник Кине, његова супруга и домаћини прошетали су кроз шпалир гарде Војске Србије, поздравила су их и дјеца у српским народним ношњама, уз махање кинеским и српским заставицама.

Гарда Војске Србије

Потом је одржан културно умјетнички програм, који је почео изведбом „Играле се делије”, а током којег су представљене и народне игре из разних крајева Србије.

Кинески и српски предсједник потом су положили су вијенце  на Споменик настрадалим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године. Интониране су химне "Марш добровољаца" и "Боже правде".

Кинеска национална телевизија директно је преносила дочек предсједника Си Ђинпинга у Београду, а на насловној страни сајта већина вијести посвећена је српско-кинеским односима.

 За извјештавање о овој посјети акредитовано је више од 800 новинара, сниматеља и фото-репортера, а представници београдских медија директан пренос прате путем видео-бима у прес сали Палате Србија.