latinica  ћирилица
19/06/2016 |  08:15 ⇒ 10:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Белгија: Тројица мушкараца оптужена за покушај терористичког убиства

Белгијске власти су подигле оптужнице против тројице мушкараца због "покушаја терористичког убиства" након рације у 40 домова широм земље.
Белгијска полиција - Фото: AFP
Белгијска полицијаФото: AFP

Тројица, именована као Самир Ц. Мустафа Б. и Џавад Б. су међу 12 јуче ухапшених особа, преноси АФП.

Њих тројица су оптужени и за учешће у активностима терористичке групе, док је девет других пуштено након саслушања, саопштили су тужиоци.

У Белгији је, након полицијских рација у 40 домова широм земље, ухапшено 12 особа због сумње да су планирале нове нападе, саопштила је канцеларија федералног тужиоца.

Канцеларија истиче да је у оквиру велике антитерористичке истраге која је, како наводе, захтијевала "хитну интервенцију" испитивању подвргнуто 40 особа, од којих је 12 ухапшено.

Канцеларија федералног тужиоца истиче да је извршена претрага кућа и гаража у 16 општина, већином у Бриселу и његовој околини.

Рације су протекле без инцидената, наглашава се у саопштењу и додаје да до сада није пронађено оружје или муниција.

Белгијска телевизија ВТМ јавила је да су особе, које су ухапшене током ноћи, осумњичене да су планирале нападе у Бриселу током викенда за вријеме фудбалске утакмице белгијске репрезентације на "Еуру 2016".

Белгијска полиција добила је 15. јуна упозорење да је група припадника Исламске државе недавно напустила Сирију и упутила се ка Европи планирајући да изврши нападе у Белгији и Француској, саопштили су безбједносни званичници.

Полиција је у петак, 17. јуна, ухапсила и задржала у притвору белгијског држављанина Јусефа И. због сумње да је учествовао у терористичким активностима повезаним са нападима у Бриселу.