latinica  ћирилица
19/06/2016 |  09:29 | Аутор: СРНА

Фергусон: Инсистирање ЕУ да Београд призна Косово - велика грешка

Британски историчар Нил Фергусон оцијенио је да ЕУ мора да пронађе много креативније начине да помогне Србији на путу ка чланству, а не да је тјера да призна самопроглашено Косово.
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

- Најбоље би било пронаћи неко рјешење које би било између два става - нити да Косово буде потпуно враћено под окриље Србије, нити да буде независна држава - рекао је Фергусон за Блиц.

Он је истакао да је инсистирање ЕУ да Београд призна Косово велика грешка, јер је, како напомиње, јасно да Србија то неће учинити.

- Ипак, с друге стране, чланство у ЕУ подразумијева одређено одрицање од суверенитета. Сматрам да би ЕУ морала да се потруди да Србији понуди знатно креативније дипломатско рјешење које би искључило признавање Косова - рекао је Фергусон.

Према његовим ријечима, у овом тренутку када једна Британија хоће да напусти ЕУ у ствари је потпуно бизарно разматрати могућност било каквог придруживања одређених земаља Унији.

- Ипак, моје је мишљење да би временом било корисно за саму ЕУ да све балканске земље постану њене чланице, а ту, прије свега, мислим на Србију. Ту ЕУ има проблем и мора пронаћи креативнији начин да помогне Београду - закључио је Фергусон.