latinica  ћирилица
19/06/2016 |  12:22 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Дервента: Основано Удружење родитеља са четворо и више дјеце (ВИДЕО)

Породице са четворо и више дјеце са подручја општине Дервента, одлучиле су да се саме изборе за свој статус и на тај начин младим брачним паровима олакшају одлуку за формирање вишечланих породица.
Дервента (Фото: nap.ba) -
Дервента (Фото: nap.ba)

Оснивање удружења, кажу, први је корак у борби за остваривање дјечијих и права мајки. 

Породица Врачевић једна је од 60 породица са четворо и више дјеце која живи на подручју општине Дервента. Данко и Јелена имају четворо дјеце, од којих су најмлађи, близанци, рођени прије нешто више од два мјесеца. Како би својој, али и осталој дјеци из вишечланих породица омогућили боље услове за одрастање, одлучили су да оснују Удружење родитеља са четворо и више дјеце у Дервенти.

- Ми очекујемо помоћ општине. Окупили смо 60 жена са подручја општине. У том удружењу неке мајке имају четворо, неке и 11 дјеце. Очекујемо да ћемо побољшати њихов начин живота и њиховој дјеци омогућити боље школовање. Постоји много сиромашних на овом подручју који имају дјецу и нису у могућности да своју дјецу школују, ни да им омогуће основне потребе, па се надам да ћемо то све постићи са тим удружењем - каже Јелена Врачевић, мајка четворо дјеце и иницијатор оснивања Удружења.

Славица Савковић и супруг Дејан имају осморо дјеце, од којих четворо већ иде у школу. Сљедеће године у школским клупама биће их још двоје. С обзиром на то да је ријеч о десеточланој породици, надају се да ће формирање удружења омогућити лакшу борбу за дјечији доплатак.

- Без обзира на примања родитеља, да свако дијете има свој доплатак и мајке. Ја сам радила док сам имала троје дјеце, четврто кад сам родила нисам могла више да радим. Тако и свака мајка, једноставно не може.... Ми хвала богу не зависимо ни од кога, бавимо се угоститељством, имамо своју радњу, а с обзиром да нас је десеторо не би било лоше неку накнаду да нам омогуће - каже Славица.

Приједлоге за бољи положај вишечланих породица од 2006. године има и предсједник републичког удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић. Он предлаже да се тој категорији да предност при запошљавању, те оснивање задруга унутар удружења.

- Видјели да имамо доста породица које би се могле бавити пољопривредом, сточарством, воћарством и тако даље. Само тих реба подржати, да Влада и држава мало "погура" те породице и од социјале добијемо пореске обвезнике - каже Радовановић.

Подршку наталитету и борби против бијеле куге руководство општине Дервента обезбјеђује једнократном помоћу за треће и свако наредно дијете, те близанце, тројке... Такву праксу, каже начелник општине Милорад Симић, наставиће и у будуће.

Удружење породица са четворо и више дјеце од ове године има статус удружења од посебног интереса, а Дервентско је четрдесето које се придружило републичком удружењу.