latinica  ћирилица
19/06/2016 |  12:26 | Аутор: СРНА

Почела "Асанжова седмица"

У десет градова широм свијета почело је седмодневно обиљежавање "притвора" оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, под називом "Прво су дошли по Асанжа".
Џулијан Асанж (фото:© Sputnik/ Михаил Воскресенский) -
Џулијан Асанж (фото:© Sputnik/ Михаил Воскресенский)

У тим догађајима учествују и амерички филозоф Ноам Чомски, бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис, словеначки филозоф Славој Жижек, британски редитељ Кен Лоуч. Овим се обиљежава четири године од затварања Асанжа.

Џулијан Асанж од 19. јуна 2012. године не може да напусти амбасаду Еквадора у Лондону, јер га британска полиција прати 24 часа дневно чекајући да га ухапси, након што је Шведска отворила кривичну истрагу против њега, подсјећа "Раша тудеј".

"Прво су дошли по Џулијана Асанжа, затим по Челсија Менинга, затим Едварда Сноудена... ко је сљедећи", објављено је на сајту "Асанжова седмица", која прати судбину оних који су јавно проговорили и скренули глобалну пажњу на гушење слобода и изражавања у свијету.

Асанжовој седмици од 19. до 25. јуна прикључили су се градови Атина, Београд, Берлин, Брисел, Буенос Аирес, Мадрид, Милано, Монтевидео, Напуљ, Њујорк, Кито, Париз и Сарајево.

Асанж ће се уживо прикључити из Амбасаде Еквадора у Лондону.