latinica  ћирилица
19/06/2016 |  12:31 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Скоро 3.000 породица користи различите видове алтернативног смјештаја

У Републици Српској проблем стамбеног збрињавања још није ријешен за 2.933 породице, које користе различите видове алтернативног смјештаја.
Соколац - колективни центар (архив) - Фото: СРНА
Соколац - колективни центар (архив)Фото: СРНА

- Такође, 70 лица је у геријатријском виду смјештаја - наводи помоћник министра за избјегла и расељена лица Српске Драго Вулета.

Вулета напомиње да колективни смјештај на седам локалитета користи 159 породица, те да ти смјештаји нису неусловни као што су некада били.

- Иако је сада ситуација много боља него када смо имали 56 колективних смјештаја, потребно је тражити трајна рјешења - сматра Вулета.

У тешком положају је и 1.100 корисника, којима се партиципира закупнина, те су обавезни да станодавцима плаћају и до 300 КМ.

- Највећи удио Министарства у тој партиципацији је 65 КМ за вишечлане породице, што је заиста недовољно, али људи немају избора - упозорава Вулета.

Он истиче да је ова проблематика и послије толико времена актуелна и процјењује да она не може бесконачно трајати.

- Крајње је вријеме да се нађе рјешење и да се проблем расељених особа коначно заврши. Али, бојим се да 2018. година, до када је продужен рок за стамбено збрињавање ових лица, није крајњи датум до ког ће бити ријешени ови проблеми - указује Вулета.

Он напомиње да се одобрени пројекти споро реализују, због преобимне администрације.

- Сјетимо се само донаторске конференције која је била у априлу 2012. године а која треба да ријеши око 5.000 породица на нивоу БиХ . До данас је отпочела тек њена прва фаза додјеле грађевинског материјала за 20 породица - упозорава Вулета.

За рјешавање проблема стамбеног збрињавања најугроженијих породица у Републици Српској потребно је више од 220 милиона КМ.

Вулета сматра да и онима који су успјели да ријеше стамбено питање својим залагањем треба омогућити право на компензацију за изгубљени дом у ранијем мјесту пребивалишта.

- Нема комплетног рјешавања избјегличко-расељеничког питања док се не испоштују и не буду равномјерно третирале све одредбе из Анекса седам Дејтонског мировног споразума - сматра Вулета.

Те одредбе дају право на повратак, обнову и реконструкцију имовине, право на слободан избор мјеста живљења и право на накнаду штете и компензацију.

- Наша је обавеза да максимално користимо донаторска кредитна средства заједничким пројектима на нивоу БиХ, те да буџетска средства Министарства максимално и рационално искористимо - наводи Вулета.

Због скромних буџетских средстава намјењених за рјешавање ових проблема, Министарство акценат ставља на оне породице које су у великој мјери привеле крају стамбено питање, али им треба мала подршка да до краја ријеше проблем.

Он прецизира да у Републици Српској статус расељених и избјеглих имају 19.234 породице или 59.931 лице, а када је ријеч о избјеглицама из Хрватске - њих је 2.786 породица, односно 8.547 лица.

Сутра се обиљежава Свјетски дан избјеглица. Он је у календару обиљжавања од 2001. године, а посвећен је подизању свијести о положају избјеглица широм свијета.