latinica  ћирилица
19/06/2016 |  17:27 ⇒ 17:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Руси пријете: Притискате нас, све ћемо распродати

Притисак власти из појединих чланица ЕУ би могао приморати Лукоил на продају актива у Европи, изјавио је директор руске нафтне компаније Вагит Алекперов.

Лукоил се, како је навео у интервјуу за телевизију РБЦ, недавно суочио са озбиљним проблемима у источној Европи, а посебно је указао на кривични поступак у Румунији који траје већ двије године, преноси руска агенција Тасс.

"Наш сектор је исполитизован. Генерално гледано, то нас тјера да наше активе, нарочито рафинерије смјештене у Европи, пребацимо у неку одвојену европску компанију или да их чак продамо на средњи рок", додао је Алекперов.

Бугарски медији су извјестили да је Лукоил објавио намјере о продаји својих компанија у Бугарској, Румунији, Италији и Холандији, и да је Алекперов рекао је да је ријеч о инвестицијама које данас нису важне за његову компанију будући да је у посљедње вријеме усмјерена на стратешка истраживања.

Лукоил је прошле године инвестирао 1,5 милијарди долара у бугарску рафинерију, која се налази у Бургасу, на Црном мору.

Руски гигант је током 2014. године продао ланац својих бензинских станица у источној Европи - 44 у Чешкој, 75 у Мађарској и 19 у Словачкој, да би 2015. године продао и своје бензинске станице у Украјини и Естонији, а на почетку ове године и у Пољској, Летонији и Литванији.