latinica  ћирилица
19/06/2016 |  19:57 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Мостар- Слава Саборног храма (ВИДЕО)

Тројичин дан посебно свечано прославља се у Мостару, гдје је обиљежена слава Саборног храма.
Мостар- Слава Саборног храма - Фото: РТРС
Мостар- Слава Саборног храмаФото: РТРС

У Храму Свете Тројице чија је обнова почела 2008. године, празнична литургија служена је под отвореним небом. Мостарски Срби се надају да би Тројичин дан наредне године могли дочекати у покривеном храму, уколико се реализују најављене донације Владе Србије и Владе ФБиХ. Ове године би требало да се заврши звоник и покрије црква. Тренутно су у току радови на централној куполи, али због недостатка средстава обнова храма тече нешто спорије.

Света литургија под отвореним небом, међу грандиозним зидовима једног од највећих православних храмова на Балкану, за мостарске Србе тренутак је духовног окупљања и заједништва. Иако су ове године дио литургије пратили са кишобранима у руци-  жеља да се буде на овом светом мјесту не мјери се ни са чим.

Мостарци су увијек радо примали госте, а када се слави слава сваки гост је још и дражи. Част да буде кум славе ове године припала је Радославу Раншеловићу из Београда.

Велелепна црква, како Мостарци свих вјера кажу, била је некада и најљепши објекат у граду. Њена обнова врло је важна за град Мостар и све његове грађане.

Градоначелник Љубо Бешлић каже да је важно да се у Мостару који је истински мултиетнички град Срби осјећају своји на своме.

Недавно су на недовршени звоник постављена звона, која су се данас први пут огласила поводом крсне славе. У Црквеној општини мостарској се надају да ће се ускоро та иста звона оглашавати са завршене цркве.

Храм Свете Тројице у Мостару једини је у БиХ, од великих вјерских објеката порушених у рату, који још није обновљен. Саграђен је 1873.  године, а до темеља су га минирали припадници ХОС-а у љето 1992. године.