latinica  ћирилица
21/06/2016 |  07:31 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Парламент Српске о попису: Јукићева одлука неприхватљива (ФОТО/ВИДЕО)

У Народној скупштини Републике Српске у току је Посебна сједница о попису становништва. Посланици из политичких партија са сједиштем у Српској сагласни су да је неприхватљива одлука о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ, јер је незаконита.
Посебна сједница Парламента Српске - Фото: РТРС
Посебна сједница Парламента СрпскеФото: РТРС

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након паузе која је дата како би шефови посланичких клубова усагласили закључке о попису становништва.

Захтјев за одржавање сједнице поднијели су клубови посланика СНСД-а, ДНС-а, Социјалистичке партије и СДС-К, а подржале га све парламентарне странке из Српске.

Српске странке заузеле су јединствен став - једнострану одлуку директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде резултата пописа сматрају нелегалном и штетном по интересе Републике Српске, јер то неће показати реалну слику о броју становника у БиХ.

У име предлагача, шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић и директорица Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић подсјетили су на околности под којима је директор Агенције за статистику БиХ донио одлуку о попису - без сагласности ентитеских завода за статистику.

Од укупно 48 чланова Закона о попису, овом одлуком прекршено је чак 13. Ријеч је, каже Вишковић, о оркестрираној кампањи да се проведе проведе попис једног народа као већинског у БиХ. За Републику Српску попис је техничко и стручно питање, а за Федерацију, очигледно, политичко – што, истиче, осликава право стање ствари у БиХ. Посланицима се обратио и предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић рекао је да у Федерацији нема политичке воље да се процес пописа спроведе до краја.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао сједници, рекао је да је од почетка постојала намјера да се на крају направи превара, те је додао да је симптоматично да су све западне амбасаде и Савјет за провођење мира стали уз одлуку Јукића о попису.

Рекао је да је чињеница да је политички договор од 5. маја злоупотријебљен, те да је јасно да се пописом манипулише како би се објавили лажни резултати.

Додик је нагласио да је очигледно да је на Тужилаштво БиХ извршен политички притисак да објави резултате, те да подршка међународне заједнице говори о њиховим лошим намјерама на штету Републике Српске. Истакао је да је данас најјачи политички центар у БиХ Суд и Тужилаштво БиХ, који по Дејтону, како је рекао, не треба да постоје те да се "понашају као каубоји".

"Не смијемо прихватити овакве шпекулативне резултате пописа и очекујем да ће ова скупштина усвојити закључке у том смјеру", рекао је Додик и додао да очекује да српски представници напусте заједничке институције, односно да не учествују у одлучивању у том органу док се не ријеши питање пописа.

Додик је такође истакао да су ови "лажљиви пописни подаци" гори од резултата пописа из 1991. године те да их треба у потпуности одбацити. Рекао је и да БиХ не може успјети на овакав начин, када се прегласава Република Српска. Од Парламента је затражио да представници Републике Српске напусте Централни пописни биро, а да је он спреман да не разговара више ни о једном питању које се тиче БиХ док се не ријеши питање пописа.

Истакао је и да је "поносан на чињеницу да смо се у Српској ујединили око овог питања."

Предсједник Додик у Парламенту (фото: РТРС)

Сједници присуствује и премијерка Жељка Цвијановић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцијенио је да је попис становништва имао највећи број пописних грешака.

"Потребно је данас да донесемо заједничку и јединствену одлуку, којој ће бити заштићени интереси српског народа и Републике Српске. Одлука коју донесемо биће историјска и животно важна за нас", додао је Стевандић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић рекао је да није добро за будућност БиХ да се одбаци попис становништва. "Народна скупштина Републике Српска нема надлежности да се мијеша у рад Агенције за статистику БиХ. Потребно је радити одговорно и заједнички, јер је чињеница да је прича о попису попримила неке друге облике, што није било планирано", рекао је Братић.

Посланици Коалиције "Домовина" у Народној скупштини Републике Српске напустили су данашњу сједницу парламента са образложењем да не желе да слушају, како су навели, непримјерену расправу о попису становништва у БиХ.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић оцијенила је да је у уређеним друштвима попис становништва техничко питање. "Наведна одлука, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, је дефинитивно значила крај струке, а почетак политике. Српски народ је поново прегласан, што не смије бити занемарено", рекла је Стевановићева. Она је напоменула да ће ДНС подржати скупштинске закључке којима ће бити заштићени интереси Републике Српске.

Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије Слободан Протић упозорио је да је наведена одлука у супротности са Законом о попису становништва у БиХ. "Због нетачних и невалидних података БиХ добија лажну слику и нерепрезентативну статистику. Због тога је потребно ван снаге ставити одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ", рекао је Протић.

Шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је да је Јукић, доношењем наведене одлуке, направио проблем у процесу пописа становништва. "Иза Јукићеве одлуке стоји лидер ХДЗ-а Драган Човић", додао је Говедарица.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић каже да се питање пописа не смије третирати политички, с циљем стварања привидног броја становника. "Очекујем да ћемо усвојити квалитетне закључке и обавезати Републички завод за статистику да одбаци наведену одлуку као незакониту", рекао је Бореновић.

Он је оцијенио да је о питању пописа потребан потпуни консензус у Републици Српској.

Након завршетка 17. посебне сједнице, Народна скупштина би требало да настави 12. редовно засједање на којем је било планирано разматрање Приједлога одлуке о продаји преосталог дијела капитала у Рудницима жељезне руде "Љубија".

Како је рекла предсједница Клуба посланика ДНС Споменка Стевановић, Влада Српске повукла је, на захтјев клуба посланика ДНС-а у Парламенту, одлуку о продаји државног удјела Рудника жељезне руде Љубија.