latinica  ћирилица
21/06/2016 |  07:40 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Предсједник Додик отворио "Родитељску кућу" у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у Бањалуци је отворио "Родитељску кућу" за дјецу обољелу од малигних болести.
Отварање Родитељске куће у Бањалуци - Фото: РТРС
Отварање Родитељске куће у БањалуциФото: РТРС

Додик је након отварања рекао да ће већ сутра потписати одлуку о додјељивању 100.000 КМ колико је потребно за опремање ове куће.

Предсједник Српске очекује да би тим средствима кућа требало да буде опремљена за око два мјесеца и у употреби за родитеље дјеце обољеле од малигних болести.

Додик сматра да ће ова кућа бити довољна да се збрину све породице које за тим имају потребу.

"Волио бих да никада ниједна породица не уђе у ову кућу, а свима који уђу желим да из ње изађу здрави", поручио је предсједник Српске.

Додик је напоменуо да је изградња ове куће резултат хуманости људи из Републике Српске који су донирали средства у акцији "С љубављу храбрим срцима"

"Управо гледање према онима у невољи довело је до тога да се скупи довољно новца да се направи овај заиста добар објекат. Ту је седам апартмана за оне који живе изван Бањалуке, а у овом граду лијече своју дјецу, да бораве од седам до десет дана", појаснио је Додик.

Он је истакао да не може бити радостан због успјеле акције, јер се ради о дјеци која су обољела од тако тешких болести и која воде тешку битку са својим родитељима и љекарима, али је, ипак поносан, на њен успјех.

"Изградња ове куће је само мало олакшање у њиховој ситуацији, да барем не морају мислити на смјештај када дођу у Бањалуку", додао је Додик.

Додик отворио Родитељску кућу у Бањалуци (фото: РТРС)

Шеф Одјељења дјечије хематоонкологије у Клиници за ђечије болести Универзитетско клиничког центра Републике Српске у Бањалуци Јелица Предојевић Самарџић рекла је да ће ова кућа убрзати лијечење и олакшати приступ љекару у сваком тренутку с обзиром на близину "Родитељске куће" и Клинике.

"Већ сада имамо четири мајке са дјецом које ћемо смјестити чим се ова кућа буде опремила. Дјеца се лијече на Клиници, а долазе из источних дијелова Српске", додала је Самарџићева.

Она је навела да у Српској годишње 50 дјеце оболи од малигних обољења, тренутно их преко 50 прима зрачну терапију, а резултати лијечења су доста добри.

"То су најтежа дјечија обољења која угрожавају живот дјетета, његов развој и породицу, те изискују тешко, компликовано и неизвјесно лијечење", нагласила је Самарџићева.

Секретар Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић рекла је да је задовољна што је изграђена кућа, која је резултат велике подршке предсједника Додика и хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима".

Она је истакла да је ова кућа доказ љубави и способности да се хуманост код човјека може изнаћи.

"Ово је велика ствар за свакога ко је дао допринос у реализацији овог пројекта и за цијело друштво. Сви заједно можемо бити поносни", поручила је Берићева.

Она је навела да је за опремање потребно око 100.000 КМ.

За изградњу куће прикупљено је 850.000 КМ на хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" која је одржана под покровитељством предсједника Додика.

Отварању је присуствовао и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и директор Универзитетско клиничког центра Републике Српске у Бањалуци Мирко Станетић.

Ријеч је о приземном објекту од 500 квадратних метара са седам апартмана, а имаће и све хигијенске и здравствене услове, дневни боравак, кухињу, трпезарију, играонице, учионице, психолошку подршку, подршку социјалних радника, вешернице, као и двориште са зеленом површином с игралиштем и неколико паркинг мјеста.

Имаће све услове који треба да дјеци и родитељима учине боравак топлијим и лакшим. За изградњу куће прикупљено је 850.000 марака на хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" која је одржана под покровитељством предсједника Додика.

Родитељска кућа у Бањалуци (фото: РТРС)