latinica  ћирилица
21/06/2016 |  07:53 ⇒ 16:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Алексинац: Погинуло пет словачких туриста, Словачка шаље специјални авион (ФОТО)

Словачко министарство унутрашњих послова спремно је да пошаље специјални владин авион у Србију по туристе који су доживјели саобраћајни удес на ауто путу Београд-Ниш код Алексинца, када је словачки аутобус рано јутрос слетио са коловоза усмртивши петоро људи.
Саобраћајна несрећа код Алексинца (фото: М.М./Курир) -
Саобраћајна несрећа код Алексинца (фото: М.М./Курир)

Портпарол словачког Министарства унутрашњих послова Иван Нетик изјавио је да ће авион вјероватно два пута летјети у Србију. Требало би да неке од туриста превезе у Словачку већ данас док ће озбиљније повријеђени вјероватно бити превезени сутра у новом владином Ербасу.

"Још увијек чекамо датељније информације из болница", рекао је Нетик, преноси словачка агенција ТАСР.

Министарство ће касније данас послати у Србију и тим за хитне интервенције у ком су психолози, наводи словачка агенција.

Посланици словачке Народне скупштине данас су минутом ћутања одали пошту погинулима у саобраћајној несрећи.

Словачки премијер Роберт Фицо је изјавио да се у преподневим часовима срео са министром унутрашњих послова Робертом Калињаком и да су се договорили о начину на који ће најбоље и најбрже помоћи словачким џављанима који су имали саобраћајну несрећу у Србији, а све даље активности у вези с тим обављаће министар Калињак, преносе словачки медији.

Саобраћајна несрећа код Алексинца (Фото: EPA / Ђорђе Савић)

Петоро словачких држављана је погинуло када је аутобус словачке агенције Аелус слетеи са коловоза нешто прије четири сата јутрос у близини Алексинца возећи туристе који су љетовали на грчком острву Крф.

У аутобусу је било 29 путника и два возача а више од 20 људи је повријеђено, наводи ТАСР.

Од тога је 14 примљено у болницу у Нишу, а директор тамношњег Клиничког центра Миодраг Лазић је рекао да је само једна особа тешко повријеђена.

Словачки конзул у Београду је отпутовао на лице мјеста. У аутобусу је како наводи било и чешких држављана, тако да се и конзул Чешке упутио ка мјесту несреће.

Чешки медији су наиме објавили да је у аутобусу било 12 чешких туриста, а да је било и Мађара.

Екипе Хитне помоћи збринуле су 26 повређених, док је петоро путника остало заробљено испод преврнутог аутобуса.

Министар здравља Златибор Лончар најавио да ће посјетити мјесто на коме се догодила несрећа, пренио је РТС.