latinica  ћирилица
21/06/2016 |  08:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Герасимов: Због Сирије стрпљење губи Русија, а не САД

Због ситуације у Сирији, при крају је руско, а не америчко стрпљење, изјавио је начелник Генералштаба руске војске Валериј Герасимов.

Прошле недјеље је амерички државни секретар Џон Кери изјавио да Вашингтон губи стрпљење због сиријског сукоба. Након тога је представник Стејт департмента Џон Кирби додао да Кери није пријетио Русији, већ је изразио своје незадовољство због настале ситуације.

"Ако је ичије стрпљење при крају, то је наше, а не америчко.Ми у потпуности испуњавамо своје обавезе и договоре за обезбјеђивање прекида ватре и националног помирења у Сирији. Истовремено, америчка страна увек има проблем са опозицијом коју контролише", рекао је Герасимов, а преноси Тас с.

Кад год чујемо тврдње Пентагона да линије комуникације не користимо професионално, јасно је да, или игноришу постојеће канале интеракције, или имају погрешну информацију, рекао је Герасимов и указао на постојање руско-америчког центра у Женеви за брзу реакцију и на "врућу линију" за спречавање инцидената у ваздушном простору измад Сирије.

Он је додао да руско министарство одбране три мјесеца Американце снабдијева подацима о локацијама Исламске државе и Нусра фронта, а да САД и даље не могу да се одлуче ко је у Сирији опозиција, а ко дио међународних терористичких организација.

"Као резултат тога, терористи активно обнављају своју снагу и напетости су поново у порасту. Не може тако у бескрај", додао је Герасимов.

По мишљењу САД, ракетни напади која изводе милитанти по трупама сиријске владе и тамошњем заједницама, треба сматрати као безначајно кршење прекида ватре. А било које одговарајуће реаговање сиријске војске на милитанте они одмах проглашавају несразмјерним нападима на опозицију, каже начелник Генералштаба руске војске.